Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruit Tech Campus totempaal van de sector

"De mensen in deze sector zouden trotser op zichzelf moeten zijn"

Volgens directeur Harrij Schmeitz van de Fruit Tech Campus in Geldermalsen toont zijn onderwijsinstelling aan dat de fruitteelt ertoe doet in Nederland. "Toen we dit bouwden zei iemand gekscherend: wat zet je voor een totempaal voor de fruitteelt neer? Maar dat is precies wat het is", zo schrijft Fruitpact.

Schmeitz is sinds kort lid van de Stuurgroep Fruitpact. Eind 2020 ging Fruit Tech Campus open. Voor onderwijs, maar ook om voortdurend aan allerlei mensen te laten zien wat de fruitteelt vermag. "We hebben hem in recordtempo neergezet. Ook dankzij de steun van het bedrijfsleven, dat hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt door dit initiatief mede op te bouwen. Want wanneer je in de huidige technologische vooruitgang de telers van de toekomst niet met die vooruitgang bekend maakt, heb je straks geen telers meer. Fruitpact is ook een belangrijke club voor ons, want daar heeft de samenwerking in de sector tussen telers, agribusiness en gemeenten al vorm gekregen. En dat is eigenlijk wat we hier ook hebben gedaan: geen enkel bedrijf is groot genoeg om een eigen bedrijfsschool te bouwen, daarom is het in samenwerking gebeurd." Dit jaar worden tussen 200 en 300 certificaten uitgereikt aan studenten.

Schmeitz gelooft in technologie. "Data en IT veranderen de sector enorm op dit moment. Er rijdt al een, in Geldermalsen ontwikkelde, autonome spuitrobot tussen de rijen. De plukrobots komen eraan. Maar meer nog dan de technologie, de vondsten of de innovatie in ICT, is de systeeminnovatie waar we nu in zitten. De teelt gaat door, maar in een andere vorm, zakelijk, technisch en qua mensen." Hij is behalve directeur ook Chief Dream Officer. "Wanneer je het kunt dromen, kun je het doen, is een van mijn motto’s. We gaan uit van de kracht van het fruitcluster in deze streek, met de gemeente West Betuwe als het hart. Het is een economisch belangrijke sector in Gelderland, wanneer je de omzet van telers, handel en agribusiness en transport optelt, zit je al snel aan een miljard omzet per jaar."

Daarom ook ijvert hij ervoor dat het provinciebestuur de fruitteelt aanmerkt als een belangrijke economische pijler. "Niet alleen health, food en energy; fruit hoort er ook bij. Dit is een van de grootste fruitgebieden ter wereld. Gelderland is de grootste fruitprovincie van Nederland. Erken dat en geeft het een plek. Wij hier zijn inderdaad de totempaal van de sector. Maar het is geen museum, wel een levendig innovatie- en educatiecentrum met een uitstraling naar de achterban. Elders is er eigenlijk nog maar weinig onderwijs op fruitgebied. Hier kun je volgens de laatste stand van de techniek leren voor functies als procesoperator, kwaliteitsdeskundige worden, teelttechnologie leren of deskundig worden in fertigatie. We hebben de ruimten, de techniek in huis, buiten liggen onze boomgaarden en straks ook een Fruit Village. Want er zullen mensen komen studeren en die moeten ergens verblijven. Zeker ook migranten. Want ook zij willen meer leren dan een heftruck rijden. We kunnen niet meer zonder die mensen."

Volgens Schmeitz is de Fruit Tech Campus een mooi begin. Het besef van de bijzondere eigenschappen van de sector begint door te dringen bij de overheden, merkt hij. "De mensen in deze sector, en de Betuwe, zouden trotser op zichzelf moeten zijn, en dat naar buiten laten zien. We leveren het meest gezonde product van Nederland, met een lage uitstoot. En de boomgaarden zijn ook nog eens de airco voor het gebied, de bomen koelen. En daarnaast leggen fruitbomen ook nog eens veel CO2 vast. Nederland is maar klein, één stad eigenlijk, en wij zijn de fruittuin."

Bron: Fruitpact

Voor meer informatie:
Fruit Tech Campus
communication@fruittechcampus.nl
www.fruittechcampus.nl

Publicatiedatum: