Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nieuwe papajarassen via luchtvracht tegen bootprijzen"

Al meer dan 30 jaar brengt HLB Tropical Food papaja's op de markt en introduceert ze bij klanten in de VS en Europa. "Vóór HLB kwamen papaja's in Europa vooral per boot binnen, groen en zonder veel smaak," zegt Lorenz Hartmann de Barros van HLB Tropical. "Toen, in de jaren negentig, begonnen we de kleine boomgerijpte Sunrise-papaja's met kleur te verladen, per vliegtuig. Aanvankelijk was de markt beducht voor rijp fruit. Mensen zijn vaak bang om iets nieuws te proberen, dus boden we een pallet met rijp en gekleurd fruit aan. De volgende dag belde de klant en zei dat hij meer nodig had, want hij had nog nooit zo snel een pallet verkocht." HLB was ook het eerste bedrijf dat in de jaren negentig de grote Formosa per luchtvracht vervoerde en sindsdien zijn er verschillende nieuwe rassen geïntroduceerd.

Een van die nieuwe rassen was de Golden papaja, meer dan 20 jaar geleden. Zij waren vergelijkbaar met het Sunrise-ras, zij het zonder vlekjes en met een schone schil. Het kleinere formaat maakte ze ideaal voor individuele consumptie. Deze variëteit wordt geteeld in Brazilië en wordt geel wanneer ze volledig gerijpt is. De Golden papaja werd op de markt gebracht door Caliman, een Braziliaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en commercialisering van papaja's.

Samba
De laatste innovatie was de Samba papaja in 2018. "Dit Braziliaanse ras is iets groter dan de Golden papaja, maar heeft een ongelooflijk bloemig aroma en is zeer zoet en sappig. Samba is ontwikkeld in samenwerking met Caliman en is ons eigen ras," aldus Hartmann de Barros. HLB zet Samba af op de Amerikaanse markt en sinds 2019 groeit het ras ook snel op de Europese markt. "Dit jaar zijn we van plan om met alle variëteiten vol in de aanval te gaan en onze retailmarkt uit te breiden."

Samba papaja

Costa Rica is een nieuwe leverancier
Het allernieuwste ras op de markt is een verbeterde versie van het Formosa-ras met een langere houdbaarheid en een verbeterde smaak. "Hij blijft stevig, zelfs als hij volledig rijp is en heeft een mooie rode kleur," aldus Hartmann de Barros. Dit ras heet Tupí, genoemd naar de inheemse bevolking van Brazilië, een van de grootste stammen. "We zijn in februari van dit jaar begonnen met het verschepen van Tupí, maar de verschepingen werden tijdelijk stopgezet vanwege de regen." De nieuwe teeltronde gaat eind maart, begin april van start

Vanwege de regen in Brazilië is HLB op zoek gegaan naar meer leveringsmogelijkheden. Tijdens de zoektocht naar extra leverende landen kwam Costa Rica in beeld als leverancier voor het ontbrekende marktsegment. "Net als Brazilië is ook Costa Rica jaarrond een leverancier van papaja's en hun hoge kwaliteit en de nabijheid van Europa maken verzending per boot mogelijk," aldus Hartmann de Barros. "Het in week 5 en 6 van dit jaar verpakte fruit smaakte geweldig, zelfs drie weken na aankomst (week 12). Het is premium bootfruit op hetzelfde niveau als luchtvrachtpapaja's. Dus, luchtvrachtkwaliteit, bootprijzen." Vanaf april wordt dit ras wekelijks naar Europa verscheept.

Tupí papaja's uit Brazilië

Omdat het Samba-ras erg populair is in de VS, zullen zowel het Tupí- als het Pococi-ras uit Costa Rica uitsluitend via HLB Tropical Food naar de Europese markt worden verscheept. "Costa Rica kan niet naar de VS verschepen en zou alleen de Canadese markt kunnen betreden. Europa is een beter alternatief, omdat er op het Europese continent meer vraag is, waardoor er extra opties nodig zijn." HLB zal dan ook per luchtvracht verzonden grote (Tupí) en kleine (Samba) papaja's uit Brazilië en de middelgrote Pococi papaja's uit Costa Rica per scheepvracht kunnen aanbieden.

Pococi papaja uit Costa Rica

"Vanaf het begin zijn we erg trots geweest op de introductie van papajavariëteiten op de markten," aldus Hartmann de Barros. "Ze zijn een van de gezondste fruitsoorten ter wereld vanwege hun hoge vitamine C- en vezelgehalte." Ook het enzym papaïne is zeer krachtig en helpt eiwitten sneller te verteren. "De beste beloning is om iemand enthousiast te zien over een nieuw product, dus we zullen alles in het werk blijven stellen om nieuwe tropische en exotische producten op de Amerikaanse en Europese markt te brengen."

Voor meer informatie:
Lorenz Hartmann de Barros
HLB Tropical Food GmbH
(+49) 6107 987810
Europe@hlbtropical.com
www.hlbinfo.com

Publicatiedatum: