Aspergeteler Leo Henckens:

"Pasen komt jammer genoeg net te vroeg voor de vollegrondsasperges"

Tholen - Het is nog even afwachten tot de grotere volumes van Belgische asperges er zijn. De laatste tijd zien we weer steeds meer berichten verschijnen over de aankomst van nieuwe asperges, maar uit de vollegrond verwacht teler Leo Henckens pas vanaf midden april echt te kunnen starten. "Het is zonde dat Pasen dit jaar zo vroeg valt, want daardoor zie je ook dat restaurants wat voorzichtiger zijn met asperges op het Paasmenu", aldus Leo, die een asperge- en yaconkwekerij in het Belgische Kinrooi heeft.

"Op het moment gebeurt er nog niet veel", gaat de teler verder. "Verleden week wilde we starten met ruggen trekken, maar het was eigenlijk nog net iets te nat. Sindsdien is het alleen maar erger geworden met de regen. Als het een dag of 3 à 4 droog blijft, kunnen we ermee beginnen. Paniek is er echter zeker niet. We hebben maartse buien en de aprilse grillen moeten nog komen, maar we zijn ooit 27 maart begonnen en ook ooit 27 april. Ik verwacht nu dat we rond 20 april los kunnen gaan met de nieuwe oogst. Maar pin me er niet op vast, want als de temperatuur opeens naar 20 graden gaat, zouden we, bij wijze van spreken, over 10 dagen al kunnen beginnen. Met vollegrond, waarbij je afhankelijk van het weer bent, weet je het nooit."

Kwalitatief verwacht Leo weinig problemen dit jaar. "De wortels zagen er afgelopen winter goed uit, dus ik verwacht dat ze helemaal in orde zullen zijn. Als er niets geks gebeurt, heb ik geen indicatie dat het een slecht jaar gaat worden. Ik verwacht een 'normaal' seizoen." Ondanks dat er al wat meer over wordt geschreven, ziet de teler ook nog niet dat er al veel naar het 'witte goud' gevraagd wordt. "Er komt zo nu en dan een wel een belletje of we ze al hebben, omdat ze ook al in de winkels liggen. Dit is echter sporadisch, want de echte liefhebbers weten dat ze vanaf half april pas in groten getale uit de vollegrond zullen komen. Zo lang iedereen zich rustig houdt en niet bij de eerste stengel al naar Facebook trekt, zal de telefoon hier ook nog wel even rustig blijven."

Toch is asperges vaak het product bij uitstek dat op de Paasmenu's staat van menig liefhebber en restaurant. "Pasen komt alleen jammer genoeg voor de vollegrondsasperges net te vroeg. Dat Pasen dit jaar zo vroeg valt is zonde, want er wordt vaak reclame mee gemaakt door de horeca. Echter zien we wel dat restaurants er voorzichtiger mee zijn geworden. Een aantal jaar geleden werden asperges al ruim van tevoren op het menu gezet, maar als de vollegrondsasperges er dan nog niet zijn, ga je de boot in. Dan stappen ze naar de verwarmde teelt, maar dan betaal je natuurlijk de hoofdprijs. Ik denk dat ze ervan geleerd hebben, want nu Pasen vroeg valt, durven ze het toch niet aan. Wij zullen er in ieder geval geen hebben, dus ze moeten nog even wachten."

Wel organiseert Leo, samen met zijn vrouw Carine, ook dit jaar weer 'Asperges op het veld'. "Daar zijn we vorig jaar mee gestart en we kunnen het toch wel een succes noemen. Daardoor zullen we ook dit jaar het laatste weekend van mei en het eerste weekend van juni weer een aspergediner organiseren op ons aspergeveld. Je ziet de zon ondergaan over het veld en uiteraard is het 5-gangen menu volledig geïnspireerd door asperges", besluit Leo.

Voor meer informatie:
Leo Henckens
Hoeve 't Bommesaarke

Kessenicherweg 27
3640 Kinrooi, België
+32 494 87 17 91
carinesnijkers@telenet.be  
www.aspergeskinrooi.be     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.