Stéphane Jacquet van APEF: "€162.000 aan elektriciteitskosten in 2 maanden tijd"

Franse witloftelers zijn "moe, maar komen toch in opstand"

Na een pijnlijk 2022 voor de witlofsector zijn de Franse witloftelers "moe, maar komen ze toch in opstand", vertelt algemeen directeur bij APEF Stéphane Jacquet. Geconfronteerd met de nog altijd stijgende energieprijzen, een steeds beperktere lijst van toegestane gewasbeschermingsmiddelen (waarbij benfluraline onlangs van de lijst is afgehaald) en de problemen rondom het waterbeheer, waarschuwen de telers al meer dan een jaar voor de pittige economische situatie waarin de witlofsector momenteel verkeert en voor de reële kans op het volledig verdwijnen van de sector.

Sommige telers hebben zelfs besloten hun activiteiten volledig te staken. "Het is moeilijk te zeggen om hoeveel ton opbrengst het gaat, maar zeker is dat daarmee een flink aantal ton voorgoed verloren gaat. De witlofsector is echter nog steeds niet omgevallen, maar probeert oplossingen te vinden die ervoor zorgen dat de telers hun werk willen en kunnen voortzetten en dit werk minder zwaar maken.

"€ 162.000 aan elektriciteitskosten in 2 maanden tijd"
"We hebben bijvoorbeeld een teler wiens elektriciteitskosten voor alleen al de maanden januari en februari 2023 zijn opgelopen tot maar liefst € 162.000, tegenover € 157.000 in 2021!" Deze koude douche kan worden verklaard door het feit dat "de contracten die eind 2022 zijn afgesloten tussen de € 500/600 per MWh lagen. We hadden niet gedacht dat eind 2022 de moeilijkste periode zou zijn," bekent Stéphane. De kostenstijging kan bovendien "absoluut niet in de verkoopprijzen worden doorberekend". Daarom heeft de APEF op maandag 20 maart een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van EDF en DDFIP, die de genoemde problemen aan het Franse ministerie van Landbouw moeten doorgeven en moeten praten over een vorm van financiële steun en nieuwe onderhandelingen over de energiecontracten.

Dit jaar is "het seizoen vanaf het begin ingewikkeld geweest. Droogte en vorst midden in het worteloogstseizoen hebben geleid tot kleinere opbrengsten". Voor volgend jaar voorspelt de APEF een verdere opbrengstdaling van "tussen de 10 en 15%". Hoewel het aanbod dit jaar sowieso kleiner is dan voorgaande jaren past het beperkte aanbod zich altijd aan de vraag aan. 

Overgangsfase
"We zullen ons best doen om deel te nemen aan de besprekingen met Interfel", legt Stéphane Jacquet uit met betrekking tot het F&L-soevereiniteitsplan dat Marc Fesneau begin maart aankondigde te gaan uitvoeren. Energie, water, gewasbeschermingsmiddelen, klimaatveranderingen? De witlofsector wil zich vernieuwen en zoekt in het kader hiervan op alle vlakken naar alternatieven. Onder de mogelijke oplossingen wil de vereniging met zonne-energie gaan werken en werkt deze via "besparingsoplossingen op zowel het veld als in de kassen" aan waterbeheer en meststoffen. Daarnaast wordt naar nieuwe, resistentere rassen gezocht die beter zijn bestand tegen ziekten en droogte. De R&D-werkzaamheden worden ondersteund door het proefstation, dat "intensief samenwerkt met de telers".

Een dynamischere communicatiecampagne in 2023
"Parallel aan al deze acties zetten we onze communicatiecampagne voort, die dit jaar dynamischer zal zijn. "De campagne zal zich onder meer focussen op het promoten van witlof op sociale netwerken en bij horecaopleidingen. Daarnaast zal een ambassadeur van de witlofsector aan verschillende culinaire wedstrijden deelnemen. Zijn of haar belangrijkste taak zal zijn om witlof te promoten en consumenten ervoor te interesseren.

Voor meer informatie: 
Stéphane Jacquet
APEF 
2, rue des Fleurs
62000 Arras, Frankrijk 
Tel. : +33 (0)3 21 07 89 89
endive.fr
contact@endive.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.