Fruchtgroßhandel Maxime Essen

"Door overaanbod zijn Belgische appelen dit jaar niet winstgevend"

Tussen december en maart haalt de in Essen gevestigde groothandel Maxime ongeveer 90 procent van haar appels uit buurland België. "Het hele assortiment Belgische appels wordt aangeboden," zegt directeur Sükrü Karahan, die ook Italiaanse (zoals Gala) en Franse (Pink Lady) appels op voorraad heeft. "Normaal gesproken zijn Belgische appels in deze tijd van het jaar een lucratief element in ons assortiment. Door het huidige overaanbod liggen de prijzen echter op een laag niveau, waardoor ook deze handel momenteel nauwelijks winstgevend is."


Sükrü Karahan (l) en een collega bij de stand van Maxime in het Frischezentrum Essen

Naast hardfruit importeert de in Essen gevestigde fruitgroothandel ook vruchtgroenten uit België en Nederland. Het basisassortiment omvat komkommers en aubergines. Karahan: "Door de hoge energieprijzen hebben veel Belgische en Nederlandse kastelers hun productie stopgezet. Sommigen zijn er zelfs helemaal mee gestopt." De pandemie en de daaropvolgende energiecrisis hebben diepe sporen nagelaten in de hele toeleveringsketen, merkt hij op. "Ook mijn klanten, dat zijn gespecialiseerde retailers en onafhankelijke supermarkten, hebben het zwaar te verduren gehad en hebben het nog steeds zwaar te verduren. Ook online retailers en bezorgdiensten hebben het niet makkelijk."


Het tomatenassortiment van Maxime

Als gevolg daarvan heeft de groothandel besloten haar assortiment uit te breiden. Naast groenten en fruit bieden ze nu ook steeds meer diepgevroren producten, zuivelproducten en droge waren aan. "Ongeveer 50 procent van onze omzet bestaat uit groenten en fruit, en de trend is dalend." Gezien de omstandigheden is Karahan ook bezorgd over de toekomst. "Als het zo doorgaat met de energieprijzen en de klimaatverandering, zal dat desastreuze gevolgen hebben voor de hele sector. De EU-autoriteiten moeten ook nadenken over hoe ze de telers kunnen steunen, zodat er in de toekomst voor iedereen betaalbaar voedsel zal zijn." In dit verband wijst Karahan op het kortstondige exportverbod voor Turkse tomaten in week 10. "Deze stop duurde maar een paar dagen, maar de prijzen gingen meteen door het dak."

Meer weten over het Frischezentrum Essen? Klik hier voor de foto's van ons groothandelsmarktbezoek in maart 2023.

Voor meer informatie:
Sükru Karahan
Maxime Großhandel GmbH
Frischezentrum Essen
+49 201 43666717
info@maximegmbh.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.