Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HM.Clause Italia

Is resistentie van ToBRFV mogelijk?

Als reactie op de dreiging van ToBRFV, dat een steeds sterkere impact heeft op de Siciliaanse tomatenteelt, heeft HM.Clause Italia onlangs in Vittoria, Sicilië, in een Europese preview zijn eerste rassen met IR tegen ToBRFV gelanceerd. Het gaat om twee segmenten: cherrytomaten en gladde ronde rode tomaten (trostomaten). Het doel dat de veredelaar zich stelt met de lancering is om "rassen te leveren die resistent zijn tegen ToBRFV, terwijl de kwaliteit vanuit teeltoogpunt behouden blijft en tegelijkertijd de smaak en uiterlijke kenmerken worden verbeterd". 

Laten we dit eens nader bekijken, beginnend met Intuitivo F1, de eerste cherrytomaat van HM.Clause Italia met een gemiddelde weerstand tegen ToBRFV. Dankzij jarenlange aanwezigheid op Sicilië consolideert HM.Clause zijn leiderspositie in het cherrytomaten-segment en biedt het opbrengstgaranties zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het product. Intuitivo F1 is perfect geschikt voor teelt in de winter, ook onder grote virus- en ziektedruk. De tomaten zijn van uitstekende kwaliteit en combineren een intense en zeer aantrekkelijke rode kleur met een hoog brixgehalte. 

Het andere ras dat onlangs officieel is gemaakt met gemiddelde resistentie tegen ToBRFV is trostomaat Fleming F1, door het bedrijf gedefinieerd als "multifunctioneel", net als een Zwitsers zakmes. Maar wat bedoelen ze daar precies mee? We stelden de vraag tijdens een interview met Agostino Marcellino, Sales Area Manager Sicilië bij HM.Clause Italia, na hem eerst opheldering te hebben gevraagd over de effectiviteit van IR tegen ToBRFV. 

Freshplaza (FP): Hoe kan IR tegen ToBRFV worden gedefinieerd?
Agostino Marcellino (AM): IR of intermediaire resistentie is een classificatie van de Europese fytosanitaire dienst. Het betekent dat de plant symptomen kan vertonen van het virus, maar niet in die mate dat het de gehele productie in gevaar brengt. Het is een zeer veel voorkomende resistentie die door zaadbedrijven wordt gebruikt, bijvoorbeeld ook tegen een ander virus, TYLCV, dat 20 jaar geleden voor veel problemen zorgde. 

Intuitivo F1

Hoeveel jaar zijn er verstreken sinds de eerste proeven met de rassen in kwestie? 
De onderzoeksactiviteit begon onmiddellijk nadat het virus in Jordanië was opgedoken en de sequentie werd bepaald. De laatste fase waarbij het Siciliaanse team betrokken was, is meer dan twee jaar geleden van start gegaan. 

In welke gebieden, in Italië en/of in de wereld, werden de testen uitgevoerd? 
Ik kan alleen spreken over het gebied dat ik bestrijk. Deze twee rassen zijn in de Italiaanse context alleen op Sicilië geëvalueerd, gezien de zeer hoge virusdruk op het eiland. 

Wat zijn de opbrengstgemiddelden van de nieuwe rassen? 
De opbrengstgemiddelden zijn geanalyseerd met zeer nauwkeurige berekeningen. Intuitivo F1 en Fleming F1 behoren voor hun respectievelijke segmenten tot de top van de rassen die op Sicilië worden geteeld. Fleming F1

Zijn er preventieprotocollen die de IR van deze rassen kunnen aanvullen? 
Wij waren het eerste en, voor zover ik weet, het enige zaadbedrijf dat inzet op voorlichting over preventie tegen ToBRFV. We zijn ervan overtuigd dat preventieve processen, samen met intermediaire resistentie, het vandaag mogelijk maken om ToBRFV effectief te beheersen. Kortom: met goed teeltbeheer en onze nieuwe rassen boezemt ToBRFV veel minder angst in! 

Kun je het concept van het Zwitsers zakmes uitleggen dat gebruikt wordt om Fleming F1 te beschrijven?
De betekenis ligt voor de hand: we geloven dat dit ras multifunctioneel is, omdat rode trostomaten ons inziens vaak onjuist worden gebruikt én als los product in het schap en voor de horeca, én als tomaat voor in salades en natuurlijk ook als rode trostomaat zelf. Fleming F1 geeft de telers de mogelijkheid om elk van deze commerciële kanalen te kunnen benutten zonder van ras te hoeven veranderen en zelfs tijdens hetzelfde teeltseizoen. Als bijvoorbeeld de prijs van tomaten als ingrediënt in salades goed is, kunnen telers een product oogsten die erg lijkt op dat van traditionele tomaten voor in salades, en als horecaleveranciers een vleestomaat om te snijden willen, kunnen ze ook Fleming gebruiken. Ten slotte kan het natuurlijk ook in trossen worden geoogst. De innovatie van dit ras zit hem juist in het aanbieden van een kwalitatief hoogstaand product dat kan inspelen op een maximum aan wensen en eisen en niet alleen voor één doel. 

Voor meer informatie:
Agostino Marcellino
HM.Clause Italia
Tel: +39 336 756 037
agostino.marcellino@hmclause.com

Publicatiedatum: