Tiaan Rossouw van Rainbow Superfood

Zuid-Afrikaanse blauwe bessentelers herpakken zich na dieptepunt van vorig jaar

Na een desastreus vorig blauwe bessenseizoen beginnen de Zuid-Afrikaanse telers zich te hergroeperen en kijken ze uit naar nieuwe strategieën. Tiaan Rossouw, directeur van Rainbow Superfood, zegt dat hij aangenaam verrast is door de geluiden die hij in de sector hoort nadat vorig jaar een dieptepunt werd bereikt.

"Overal maken telers plannen om kosten te besparen en out of the box te denken. Het is eigenlijk een interessante tijd, want er komen positieve dingen voort uit die moeilijke periode van vorig seizoen. We leren er lessen uit en we zullen zeer opbrengstgericht zijn het komende seizoen."

Niet veel blauwe bessentelers hebben er de brui aan gegeven. Er is volgens Tiaan daarentegen een sfeer van opnieuw beginnen, wat gepaard gaat met investeringen in vernieuwing en uitbreiding.

"Ik zie veel interesse in nieuwe genetica. Wie vroeg investeert in betere rassen, zal het duurzaamst blijken te zijn", merkt hij op. "Genetica is erg belangrijk, veel meer dan in het verleden, gezien het wereldwijde overaanbod."

Hij zegt dat er in het land nu een mooi assortiment aan blauwe bessenrassen beschikbaar is. Het komt allemaal neer op opbrengst, maatsortering, goede eetkwaliteit en knapperigheid. Maar het is natuurlijk moeilijk al die vier eigenschappen in één enkel ras te vinden.

"Hoe groter de bes, hoe zachter hij vaak is. Het punt tot waar je de grootte van een ras kunt pushen zonder dat het aan andere kwaliteiten inboet, is soms moeilijk te vinden. Maar door rassen met een goede houdbaarheid en stevigheid te combineren met rassen met grote bessen kun je de markt goed bedienen."

Blauwe bessentelers kiezen er steeds vaker voor om de marketing van hun blauwe bessen in eigen handen te nemen om meer zelf beslissingen te kunnen nemen. Dat was niet mogelijk binnen de strikte exportclubstructuren die de beginjaren van de Zuid-Afrikaanse blauwe bessensector domineerden.

"Telers hebben mij verteld dat het verschil tussen de prijzen die ze krijgen via een agent naar keuze en via clubs ontzettend groot is."

Thailand stelt wereldwijd verbod op import van blauwe bessen in
Vooralsnog is de vraag vanuit Europa te laag, merkt hij op, maar als de transportkosten omlaag gaan, kan die markt wel opleven. 

De extreme arbeidsintensiteit van het verpakken van blauwe bessen is een van de redenen waarom Europa zo'n belangrijke markt blijft voor Zuid-Afrika.

"Je moet de druk wegnemen door fruit in bulk te verzenden. Als je kijkt naar de hoeveelheid arbeid die nodig is om blauwe bessen in punnets van 250 g te verpakken, is het gewoon niet mogelijk om alles op die manier naar de bestemmingsmarkten te zenden. Dus je moet die grote volumes proberen te verladen en momenteel is Europa de enige markt die groot genoeg is om dat op te vangen."

"Hongkong, Singapore en Maleisië zijn zeer goede markten, maar het zijn kleine markten en het helpt ook niet als iedereen zijn fruit daar naartoe stuurt. We hebben ook al blauwe bessen naar Vietnam en Indonesië gestuurd, markten die zeker verder ontwikkeld kunnen worden."

"China staat nog niet open voor Zuid-Afrikaanse blauwe bessen en de algehele sluiting van de Thaise markt voor alle import van blauwe bessen - waarvoor geen reden is gegeven - is jammer", zegt Tiaan.

"Ik moet zeggen dat er meer interesse is uit Afrika dan ooit tevoren, vooral uit Angola, Nigeria en Zimbabwe. Misschien zijn blauwe bessen betaalbaarder geworden en dus meer binnen hun bereik", zegt hij, eraan toevoegend dat Zuid-Afrikaanse blauwe bessenexporteurs nu elk land zouden moeten onderzoeken waarnaar ze momenteel niet exporteren.

Hij zegt vertrouwen te putten uit het leiderschap van BerriesZA. "De organisatie doet er alles aan om logistieke problemen op te lossen en kijkt naar strategieën om de Zuid-Afrikaanse sector uit de crisis te halen. Vorig seizoen stopte de verwerkende sector met het aannemen van blauwe bessen en in extreme gevallen werden blauwe bessen gewoon weggegooid in greppels bij de pakstations."

Dit jaar hebben telers volgens Tiaan veel hoop dat het een beter seizoen zal worden. Goede relaties met kopers zullen de sleutel zijn om te overleven.Voor meer informatie:
Tiaan Rossouw
Rainbow Superfood
Tel: +27 61 586 5047 (Zuid-Afrika)
tiaan@rainbowsuperfood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.