VK en EU sluiten Brexit-overeenkomst voor Noord-Ierland

De VK-EU deal is bedoeld om de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het VK vlotter te laten verlopen. Het akkoord geeft de assemblee van Stormont meer zeggenschap over de EU-regels en wordt door de meeste Noord-Ierse partijen toegejuicht, maar de Democratic Unionist Party (DUP) is nog steeds niet overtuigd en weigert nog steeds om de macht opnieuw te delen.

Volgens Chris Heaton-Harris, secretaris voor Noord-Ierland, moet de partij - na Sinn Féin de grootste van Noord-Ierland - de betekenis van de overweldigende parlementaire stemming van woensdag ter ondersteuning van de nieuwe Brexit-overeenkomst nog verwerken.

Het gezamenlijke orgaan van het VK en de EU dat toeziet op de Brexit, komt bijeen om de juridische veranderingen die de kaderovereenkomst Windsor met zich meebrengt, te bekrachtigen. Na een vergadering met de vijf belangrijkste Stormont-partijen in Hillsborough op donderdag, zei Heaton-Harris dat de overeenkomst is gesloten en spoedig internationale wetgeving zal worden.

De opmerkingen van Heaton-Harris kwamen een dag nadat de parlementsleden met 515 tegen 29 stemden voor de door Britse premier Rishi Sunak overeengekomen overeenkomst. Het zal de deur openen voor gesprekken op andere gebieden van samenwerking die waren geblokkeerd, met inbegrip van financiële diensten en de toegang van Groot-Brittannië tot het vlaggenschip van de EU Horizon-onderzoeksprogramma.

Bron: bbc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.