"Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"

Na jarenlange polarisatie van het voedseldebat, met als gevolg de impasse in het landbouw en stikstofdossier, is de politiek verdeelder dan ooit. Hoe verder met het voedseldebat in Nederland? Hoe gaat de Kamer er toch in samenwerking voor zorgen dat er stappen kunnen worden gezet?

Gisteravond werd in de Tweede Kamer de film The Future of Food getoond als gespreksstarter om de impasse te doorbreken. Een opbouwend gesprek tussen onder andere Derk Boswijk (CDA), Laura Bromet (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) met opvallend veel nuance was het gevolg, zo deelt Food Hub, dat samen met Federatie Vruchtgroente Organisaties en Sugar Rush Film Stop the Food Fight is gestart. Niet de verschillen kwamen naar voren in het gesprek tussen de Kamerleden, maar juist de gemeenschappelijke doelen die de Kamerleden verbinden. 

Vermeende tegenstelling ecologie en technologie
De film The Future of Food werd getoond op initiatief van Kamerlid Boswijk (CDA) en toont het verlammende effect dat de vermeende tegenstelling tussen ecologie en technologie heeft op daadwerkelijk actie om het voedselsysteem te verduurzamen.

Na het zien van de film vielen "de puzzelstukjes in elkaar over de stand van zaken in het voedseldebat", zo stelde hij in zijn inleiding. Makers Joris Lohman & Hidde Boersma waren aanwezig om naderhand met Kamerleden in gesprek te gaan over de film, in het bijzijn van Madelon Meijer van Oxfam Novib en Kirsten Haanraads van WNF. 

Niet één oplossing
Filmmaker en initiatiefnemer Joris Lohman van Food Hub: "In de media lijkt het alsof de politiek blijft vasthangen in hardnekkige frames en uitersten. Steeds worden ideologische opponenten tegenover elkaar gezet en de verschillen uitvergroot. De grote verliezer daarbij is de boer, en op dit moment de samenleving als geheel. Er is behoefte aan duidelijkheid." 

De aanwezigen werden uitgedaagd om het idee los te laten dat er één oplossing is. De wereld is geografisch, politiek en cultureel zo divers, dat het vraagt om meerdere oplossingen. Oxfam en WNF onderschrijven het feit dat het voedselsysteem altijd in verbinding staat met andere systemen, wat vraagt om maatwerk. Duidelijk werd dat ook op het schaalniveau van Nederland diversiteit van landbouw noodzakelijk is.

Joris: “Er moeten nu keuzes gemaakt worden die de bedrijfsvoering van boeren gaan beïnvloeden. Wat is het nieuwe verhaal wat we gaan vertellen, zonder dat het of/of is? Dit is waar The Future of Food over gaat. Het gesprek gisteravond met de politiek was een mooie eerste stap in de richting van samenwerking.”

De film The Future of Food is tot en met 1 mei gratis te bekijken op www.stopthefoodfight.nl/streaming


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.