Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag overtreft aanbod en mooie prijzen voor Spaans bio-peen

Het bio-peenseizoen is weer van start gegaan in de Zuid-Spaanse provincie Cádiz. Jean Claude Mathaly, manager van Cortijo Bio, verwacht een "interessante markt".

"Vorig jaar was over het algemeen catastrofaal voor de tuinbouwsector. Er waren niet alleen de hoge kosten, maar ook de marktsituatie was moeilijk met zeer lage prijsniveaus. Ook de bio-teelt ontsnapte niet aan die situatie", vertelt hij. "We hangen af van de beslissingen van de klanten, met name de supermarktketens. Vorig jaar was hun uitgangspunt zo goedkoop mogelijk in te kopen, maar dit jaar waait er een heel andere wind."

De peenopbrengst valt dit jaar immers aanzienlijk lager uit in de provincie Cádiz. "Helaas zijn er veel telers die vorig seizoen zo hard hebben geleden dat ze dit jaar niet de economische capaciteit hebben gehad om percelen in te zaaien. En dan is er nog de droogtefactor en de beperkingen op watertoevoer, ook een reden om er de brui aan te geven of op z’n minst het areaal te reduceren of later in te zaaien."

"Bovendien hebben de zeer milde temperaturen in de herfst ervoor gezorgd dat het gewas meer het vegetatieve deel dan de wortels zelf heeft ontwikkeld. De gemiddelde opbrengst per hectare valt dus ook terug."

"En zo begint het seizoen met een vraag naar bio-peen die het aanbod overtreft. De prijzen liggen zeer hoog. Hopelijk kunnen ze de grote verliezen compenseren die we vorig seizoen hebben geleden, want dat was helemaal niet normaal." De bio-sector werd immers hard getroffen door de inflatie. "Terwijl de bio-markt jarenlang bleef groeien – soms met dubbele cijfers – merken we nu een stagnatie in de consumptie. De daling verschilt per land, maar in Frankrijk is die bijvoorbeeld heel voelbaar."

"Toch blijf ik heel optimistisch over de ontwikkeling van de biologische markt. Nu maken we een moeilijke periode van stagnatie door, maar zodra die overwonnen is, zullen we blijven groeien. Mensen zijn zich immers bewust van het feit dat we kwaliteitsvol en veilig voedsel moeten eten."

Teeltplanning steeds moeilijker
Inflatie en de stijging van de teeltkosten zijn factoren waarvan we allemaal hopen dat ze zullen terugkeren naar hun oude niveau van vóór de oorlog in Oekraïne, maar op dit moment weet niemand wanneer dat zal gebeuren. En er is ook hoop dat er een einde komt aan de droogte, hoewel het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) in zijn laatste evaluatierapport over de klimaatcrisis duidelijk heeft gesteld dat de risico's van de opwarming van de aarde ernstiger zijn dan verwacht en dat de wateronzekerheid – en daarmee de voedselonzekerheid – helaas zal toenemen. 

"We zien het al in heel Europa. Onzekerheid over de weers-omstandigheden maakt de teeltplanning steeds moeilijker en ook het economisch risico dat telers lopen wordt groter. Het is een reëel probleem en het is belangrijk dat de klanten en de consumenten rekening houden met dit nieuwe fenomeen, dat niet meer weg te denken valt. Eten kost tegenwoordig onvermijdelijk al veel meer dan vroeger." 

"Je kunt een teler niet 7 cent blijven betalen voor een kilo uien", zegt Jean Claude, die eraan herinnert dat er al vóór deze situatie een probleem van opvolging was in de tuinbouw die alleen maar groter zal worden. "Als we willen dat de tuinbouw niet ineenstort, zijn er begrip, samenwerking, engagement en fatsoenlijke prijscontracten nodig voor alle spelers in de toeleveringsketen, en in het bijzonder voor de telers. Anders wordt het heel moeilijk, zoals we vorig jaar hebben gezien in de wortelsector."

"Land- en tuinbouw is een van de weinige sectoren waarin wie de inspanningen levert en de investeringen doet om een product voort te brengen, moet wachten tot iemand hem vertelt hoeveel geld hij krijgt voor wat hij heeft geproduceerd."

Voor meer informatie:
El Cortijo Bio S.L
Finca La Luna
Ctra. Medina-Benalup, Km. 5.5
11179 San José de Malcocinado (Cádiz) - Spanje
Tel: +34 956 41 71 88
elcortijobio@elcortijobio.com
www.elcortijobio.com

Publicatiedatum: