Nog meer regen kan snel einde betekenen voor Zuid-Afrikaanse druivenexport

In de Hex River Valley kijken druiventelers eens te meer bezorgd naar een dreigende hemel, aangezien er weer meer regen wordt voorspeld voor de West-Kaap.

"Als het nu gaat regenen, geeft dat grote problemen en is het seizoen zo'n beetje ten einde", vertelt een exporteur, die nog enkele honderdduizenden kilo’s van voornamelijk Crimson (en een beetje Autumn Royal) te verpakken heeft. Zuid-Afrikaanse druiven arriveren normaal gezien tot en met week 21 of 22 op de exportmarkten.

Een paar weken geleden lag het verpakken van druiven in de West-Kaap een week stil als gevolg van vertragingen in de haven veroorzaakt door wind. Al is dat niet de enige reden: sommige logistieke experts beweren dat de haven slechts voor 50% verantwoordelijk is voor de vertragingen. De andere helft van de schuld zou liggen bij inefficiënties bij transportbedrijven en containerdepots, met vrachtwagenchauffeurs die her en der gestuurd worden als gevolg.

De doorstroming door koelhuizen is beter, vult de exporteur aan, maar de achterstand in de haven is "verschrikkelijk".

"Op dit moment kunnen we toch beslag leggen op containers en ze in de haven afleveren. Er zijn wijzigingen aangebracht in de afvaartschema's om te proberen de achterstand weg te werken, maar ik denk niet dat het gaat lukken voordat het citrusseizoen begint", merkt hij op.

"Het had een mooi seizoenseinde kunnen worden"
Regen op verschillende momenten in het druivenseizoen heeft geleid tot kwaliteitsproblemen. De druiven schoven maar langzaam door het pakstation, want de trossen moesten zorgvuldig worden bewerkt. 

Exportprogramma's in eenvoudige verpakkingen krijgen de voorkeur, want in geval van afwijzing moeten ze opnieuw worden verpakt voor de lokale markt.

"Een vroeg einde van het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen zou een domper zijn: het is slecht voor de klanten en het is slecht voor ons. Maar wie het redt, zal mooie prijzen zien", zegt de druivenexporteur. Er is weinig Chileens product in Europa, dat overigens ook niet veel Braziliaanse druiven koopt.

"Er zal zeker een tekort zijn op de exportmarkt. Dat biedt mooie kansen voor de late Zuid-Afrikaanse druiven. De prijzen kunnen prima zijn. We hadden er een mooi seizoenseinde aan kunnen breien, want de kwaliteit en de houdbaarheid waren mijns inziens toch beter dit jaar."

Het VK blijft een stabiele druivenmarkt en China deed het veel beter dan vorig jaar, "maar alleen als je het juiste product verzendt".

In het Verre Oosten was het dit seizoen redelijk moeilijk, omdat de koopkracht is afgenomen. In het Midden-Oosten zijn het dit jaar niet de standaardprijzen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.