Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado's

De wereldwijde avocadomarkten ondergaan verschillende ontwikkelingen, nu er naar verwachting grote volumes van het fruit in Nederland aankomen uit landen als Peru, Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania en Colombia. De kwaliteit van Keniaanse avocado's is aanzienlijk verbeterd en overtreft Zuid-Afrika in volume. In het VK blijven de avocado-aankopen stabiel ondanks een crisis in de levenskosten, waarbij de aanvoer uit Peru en Zuid-Afrika na het einde van het seizoen toeneemt voor het aanbod uit Spanje, Israël en Chili. Frankrijk kampt met een aanbodtekort, wat resulteert in hogere avocadoprijzen, terwijl Italië geconfronteerd wordt met torenhoge prijzen door onvoldoende aanbod van Hass avocado's. In Zuid-Afrika zijn de avocadoprijzen gedaald door een overaanbod van het fruit op de markt. De Europese prijzen zijn echter nog steeds goed door de logistieke problemen van Peru en de overstromingen die hun verzendingen hebben beïnvloed. De avocadoconsumptie in China is booming, en de Noord-Amerikaanse markt zal naar verwachting het hele jaar ruim blijven, waarbij Mexico zich volledig richt op de Amerikaanse markt.

Nederland: grote volumes avocado’s verwacht
Op de avocadomarkt zijn de vooruitzichten minder gunstig voor de komende maanden, stelt een Hollandse importeur. "Met het verwachte aanbod uit Zuid-Afrika, Peru, Kenia, Tanzania en Colombia komen er flinke volumes deze kant op. Persoonlijk verwacht ik de komende jaren veel van de Keniaanse avocado's. Dit was in het verleden een beetje het zwarte schaap onder de avocadolanden, maar door strenge overheidscontroles is de kwaliteit flink verbeterd en men is qua volume inmiddels Zuid-Afrika voorbij."

België: Avocado onverminderd populair
Het Peruaanse avocado-aanbod moet de markt weer een beetje doen stabiliseren, zo legt een Belgische importeur uit. "Door tegenvallende oogsten in Spanje en Marokko had de markt dringend behoefte aan de Peruaanse aanvoer om in de vraag te voorzien. Dat zijn toch belangrijke volumes die er weer bij komen. We waren nog even bang dat ook hier de volumes wat tegen zouden vallen door de onrust in het land, maar gelukkig is dit relatief beperkt gebleven."

Aan de vraagkant blijft de avocado onverminderd populair. "Zo rond de feestdagen viel het eigenlijk wat tegen en vanwege de inflatie leek er vaker te worden gekozen voor de goedkopere opties, maar nu we richting de lente gaan zien we dat hij toch weer meer in het winkelmandje belandt. Desalniettemin blijven de prijzen redelijk hoog door een toch iets beperktere aanvoer. Het zal afwachten worden hoe dit zich de komende tijd gaat ontwikkelen als er wat meer herkomstlanden weg gaan vallen, maar het Afrikaanse aanbod zal dit, naar mijn verwachting, wel opvangen."

Duitsland: Gevarieerd beeld op Duitse avocadomarkt
De afgelopen maanden was de markt zeer gespannen, met verschillende kwaliteiten en krappe beschikbaarheid.

Het Marokkaanse seizoen werd gekenmerkt door goede kwaliteiten en maten, terwijl Spaanse avocado's dit jaar zeer moeilijk te rijpen waren, maar de beschikbaarheid was bevredigend.

Momenteel begint het Peruaanse seizoen zoals verwacht met zeer goede kwaliteiten. Hoe de exportvolumes voor de Europese markt zich zullen ontwikkelen, is nog onduidelijk.

Product uit andere overzeese herkomstlanden was dit jaar moeilijk te behandelen en te rijpen door problemen met uitlopen en grootte.

VK: Avocado-aankopen blijven stabiel ondanks inflatie
De aanvoer van avocado's uit Spanje, Israël en Chili op de Britse markt bevindt zich in de latere stadia van het seizoen en de aanvoer uit Peru en Zuid-Afrika begint nu toe te nemen.

De volumes uit Spanje waren dit seizoen kleiner, evenals de grootte van de vruchten. Er kwam 30-40% minder uit Spanje. Dit werd veroorzaakt door een grote oogst en een laat einde van het vorige seizoen, wat leidde tot een late bloei, en de volumes werden ook gehinderd door droogte en waterbeperkingen in de zomermaanden. Door een mix van herkomsten werd aan de vraag van de retail voldaan.

Avocado's van de eerste Zuid-Afrikaanse telers beginnen in het VK aan te komen, evenals die uit Peru. De Peruaanse telers hebben dit jaar al veel te verduren gehad: onrust die leidde tot rellen, wegblokkades enz. en vorige week werd Peru getroffen door de cycloon Yaku, die zware regenval veroorzaakte en overstromingen, aardverschuivingen en andere schade aan de infrastructuur. Zuid-Afrika heeft ook problemen gehad met cycloon Freddy, die zware regenval veroorzaakte in de teeltgebieden.

Peru zal zich van deze verstoring herstellen en de volumes zullen dit seizoen naar verwachting toenemen, vooral door nieuwe aanplant. De extra hoeveelheden zullen naar verschillende markten in de wereld gaan, waarbij naar verwachting 7% meer naar Europa zal gaan. Zuid-Afrika heeft dit seizoen naar schatting 18 miljoen kartons van 4 kg geëxporteerd.

Uit cijfers van Kantar Worldpanel blijkt dat in de 12 weken eindigend op 19 februari van dit jaar de retailwaarde van avocado's in het VK met 6,6% is gestegen. Gerijpte avocado's bleven veerkrachtig en een deel van de stijging is waarschijnlijk te wijten aan de prijsinflatie.

De crisis in de levenskosten lijkt de vraag in het VK niet te hebben beïnvloed, ondanks het feit dat avocado's als een luxeartikel worden beschouwd, zijn de verkoopvolumes constant gebleven.

Frankrijk: Tekort doet avocadoprijzen stijgen
Op het kruispunt van de hemisferen loopt het seizoen voor avocado's van mediterrane oorsprong ten einde. Een seizoen die wat betreft volumetekorten relatief goed is geweest qua prijs en verkoopstroom. Alle winterteelten vertoonden dit seizoen immers een tekort, behalve Colombia en Mexico, die het gat in het seizoen voor Spanje en Israël niet hebben kunnen opvullen.

Het aanbod blijft dalen met de komst van de laatste mediterrane vruchten van het seizoen. De Franse markt is aan het einde van de mediterrane oorsprong en Peru neemt het dit jaar weer over. Er worden zeer grote volumes verwacht, voornamelijk van begin mei tot eind augustus (tussen week 19 en 35). Er wordt een totale opbrengst verwacht van 70.000 ton meer dan vorig jaar en een export naar Europa van 22.000 ton meer (7%). Maar aangezien de Amerikaanse markt dit jaar waarschijnlijk wordt bemoeilijkt door een grote oogst in Mexico, zal dit cijfer waarschijnlijk naar boven worden bijgesteld. Ondertussen, en in deze context van een aanbodtekort, belooft de markt de komende twee/drie weken goed en stijgend te zijn.

Maar na deze overgangsperiode blijft er een risico voor een markt die hoog blijft door een vroegtijdig aanbod. Het is vanwege een aanbodtekort dat de markt is gestegen, niet omdat het verbruik is toegenomen. Het risico is dat de prijzen hoog blijven terwijl we aan het begin van het Peruaanse seizoen aankomen met volumes die toenemen. In dat geval is het fruit onaantrekkelijk voor de consument: het is duur en representatief voor een vroege seizoensvrucht die zijn optimale rijpheid nog niet heeft bereikt. Anderzijds trekt een aantrekkelijke markt ook de belangstelling van sommige exporteurs, ongeacht de kwaliteit van hun vruchten. Dit leidt tot een vertraging van de consumptie. En in dat geval bestaat het risico dat de markt instort.

Geconfronteerd met een stijging van het oogstvolume uit Peru, maar ook uit Kenia, Colombia en Zuid-Afrika, zal het succes van het komende seizoen afhangen van het verbruik. In de wetenschap dat Peru vorig jaar een zeer slecht seizoen kende, wedden de exporteurs er dit jaar op dat de supermarkten het fruit de hele zomer zullen animeren of promoten. De vraag zal echter waarschijnlijk terugkeren in een context waarin de wereldproductie van jaar tot jaar blijft toenemen, met een markt die op de Verenigde Staten en Europa is gericht.

Italië: Onvoldoende aanbod van Hass en torenhoge prijzen
Van week 11 op week 12 is de handel in avocado's veranderd, aldus een groothandelaar in Noord-Italië. "Voor het ras Hass is de situatie verslechterd: het verhandelde fruit is nog beperkter en de prijzen rijzen de pan uit. De Peruaanse avocado's komen af en aan en zijn praktisch al uitverkocht nog voor ze aankomen. Uit Marokko zijn de volumes minimaal, aangezien het seizoen, net als voor de Israëlische herkomst, zijn einde nadert. Spanje heeft ook beperkte volumes van het ras Lamb Hass en de prijzen zijn hoog. Het Spaanse fruit heeft een inkoopprijs tot 16,00 euro."

"Wat de groene avocado betreft, kunnen we zeggen dat vanaf volgende week meer volumes worden verwacht en de inkoopprijzen verder kunnen dalen. Het huidige niveau van het ras Fuerte is €10,50-11,00, vergeleken met het veel hogere niveau van vorige week. Vanaf half april worden volumes uit Kenia en Zuid-Afrika verwacht."

Spanje: Seizoen gekenmerkt door kleine maten en hoge prijzen
Het Spaanse avocadoseizoen loopt af in het zuiden, terwijl het begint in de regio Valencia, een later gebied met beperktere hoeveelheden, hoewel het dit jaar aan belang wint. Het seizoen zal dit jaar vroeger eindigen als gevolg van de aanzienlijke oogstdaling. De overvloed aan kleine maten en de hoge prijzen bij de oorsprong als gevolg van het beperkte aanbod hebben het seizoen gekenmerkt. Gezien het lagere Spaanse aanbod is er meer ruimte gekomen voor avocado's uit Colombia en Israël. Er is voldoende binnenlands fruit geweest om de programma's te dekken van de klanten die er altijd de voorkeur aan geven, en er is geen extra fruit voor verkoop op de open markt geweest.

Spanje is net begonnen met de verkoop van de eerste avocado's uit Peru, waarvan de oogst naar schatting met 10-15% is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen maanden waren de Spaanse avocadoprijzen vrij hoog, zodat de vraag is vertraagd. De exporteurs verwachten dan ook een vlotte overgang naar het Peruaanse seizoen, in de hoop dat, naarmate de temperaturen stijgen, de consumptie weer zal toenemen in de aanloop naar Pasen.

Er zijn enkele logistieke problemen geweest met de verzendingen uit Peru als gevolg van de zware regens, maar hopelijk zullen die problemen snel worden opgelost, en zodra de toegangswegen naar de havens weer kunnen worden gebruikt, zal er geen overlapping meer zijn tussen de aanplantingen in het begin en in het midden van het seizoen, aangezien dit jaar een grotere oogst wordt verwacht.

Israël: Israëlische avocado-opbrengst tot 42% lager dan vorig jaar
Nu het avocadoseizoen 2022-2023 in Israël nog ongeveer vier weken te gaan heeft, is er een daling van ongeveer 42% met een geschatte 70.000 ton tot nu toe, vergeleken met meer dan 100.000 ton op hetzelfde moment vorig jaar. Een belangrijke exporteur merkte op dat het een moeilijk seizoen is, aangezien hij niet genoeg fruit heeft om aan alle vraag van zijn klanten te voldoen. In sommige delen van het seizoen was de sortering ook wat kleiner dan gemiddeld. Dit werd veroorzaakt door het koudere weer tijdens de bloei in het voorjaar in de aanloop naar het huidige seizoen. Telers en exporteurs in Israël zijn in elk geval opgelucht dat de zwakkere shekel ten opzichte van de dollar en de euro de lagere volumes heeft gecompenseerd.

Zuid-Afrika: Moeilijk seizoen voor Zuid-Afrikaanse avocado's
De binnenlandse avocadoprijzen zijn "verschrikkelijk", zegt een handelaar, die opmerkt dat de recente nationale sluiting en de feestdagen het aantal bezoekers op de markt hebben verminderd. De eerste avocado's met groene schil werden in week 11 geëxporteerd, evenals de eerste Hass.

Er zijn momenteel 60.000 kartons van 4 kg op de markt van Johannesburg, "duizenden en duizenden zakken en kartons", zegt een handelaar. Voor Hass variëren de prijzen voor zakken van 15 kg tussen R80 (4 euro) en R100 (5 euro), een karton Hass is R60 (3 euro) tot R80 (4 euro). De prijzen voor Fuerte zijn traditioneel hoger in Zuid-Afrika: een zak van 15 kg kost ongeveer R100 (5 euro).

De gemiddelde prijs per kg is gedaald tot R11 (0,55 euro)/kg en R14,78 (0,74 euro) voor klasse 1 avocado's, omdat het aanbod momenteel groter is dan de vraag op de markt. Er waren problemen met onrijpe vroege Hass-rassen als gevolg van de aanzienlijke regenval. Het duurt langer voordat de vruchten rijp zijn, maar gehoopt wordt dat dit de komende weken zal verbeteren.

Er zijn "te veel" avocadozakken op de markten, merkt de handelaar op, misschien vanwege de kosten van kartons. "De kartonkosten zijn enorm," zegt een exporteur. "Er is meer vraag naar kratten van 10 kg Hass dan naar zakken." Kartons zijn duur om te verpakken en leveren nauwelijks kostendekkende prijzen op, aldus een verpakkings-manager.

Er is een premie voor groter fruit, maar er zijn veel kleine tellingen, zoals in andere landen.

De prijzen in Europa klinken nog steeds erg goed, merkt een exporteur op, nu de logistieke problemen in Peru en de overstromingen hun zendingen belemmeren. In de komende week worden grote aankomsten verwacht en de vooruitzichten zijn in dit stadium gunstig, aldus een exporteur.

Avocado's met groene schil gaan onder meer naar Rusland, maar omdat verzekeraars sinds de oorlog de Russische zendingen niet meer dekken, blijven sommige exporteurs weg uit Rusland. Anderen gaan vooral naar Oost-Europa.

De uitdagingen waar Peru mee kampt, zouden meer ruimte kunnen creëren voor Zuid-Afrika in het vroege seizoen.

China: Avocadoconsumptie groeit, eigen teelt in de lift
De avocadoconsumptie in China bloeit op. Het land importeert de laatste jaren steeds meer avocado's, vooral uit Mexico, Nieuw-Zeeland, Chili en Peru, om te voldoen aan de groeiende vraag naar deze vrucht op de Chinese markt. Keniaanse en Tanzaniaanse avocado's hebben onlangs beide markttoegang gekregen in China. Volgens het Chinese ministerie van Afrikaanse Zaken is Kenia van plan de Chinese markt in 2023 met in totaal 20.000 ton avocado's te bevoorraden. Als dat lukt, zou Kenia een aanzienlijke positie op de markt innemen. De eerste zending van het seizoen is begin maart aangekomen. Kenia, Tanzania en in de toekomst Zuid-Afrika, zijn perfect gepositioneerd om het huidige tekort aan avocado's van bestaande markten naar China te overbruggen.

Hoewel avocado's niet inheems zijn in China, heeft het land de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van zijn eigen avocadoteelt. Sommige Chinese provincies, zoals Yunnan en Guangxi, hebben de avocadoteelt actief bevorderd. Er lopen ook projecten in Guangdong, Yunnan, Sichuan en Fujian. "Momenteel loopt het binnenlandse avocadoseizoen van half oktober tot eind maart. Nu hebben we vroege rassen ontwikkeld die in de toekomst eerder op de markt zullen komen", aldus een avocadoteler uit Yunnan: "Momenteel zit de avocadoteelt in Yunnan in de lift en steeds meer bedrijven beginnen te planten. Internationaal wordt de avocadoplantage ervan beschuldigd veel water te vergen en het milieu te schaden. Maar Yunnan heeft overvloedige regenval, en zelfs bij onvoldoende regenval kunnen de nabijgelegen rivieren voor water zorgen. De gevallen bladeren van avocado's zijn ook goed voor het milieu. Daarom is het planten van avocado's in Yunnan goed voor het milieu."

Noord-Amerika: Ruime voorraden avocado's
De avocadovolumes in Noord-Amerika zijn momenteel ruim, vergeleken met deze tijd vorig jaar, en zullen dat naar verwachting blijven tot het einde van het jaar. Dit is het resultaat van het samenkomen van de oogst in verschillende landen van herkomst. Mexico, Californië, Peru en Colombia zullen naar verwachting een goed aanbod hebben. Momenteel wordt de Amerikaanse markt gedomineerd door piekfruit uit Mexico. Binnen Mexico kreeg de staat Jalisco vorig jaar toegang tot de Amerikaanse markt en elk kwartaal worden meer boomgaarden gecertificeerd om naar de Amerikaanse markt te verschepen. "Als gevolg daarvan wordt verwacht dat Jalisco dit jaar 25 tot 30 procent meer avocadovolume naar de VS zal verschepen dan in 2022", zegt een verlader.

Binnenkort zal ook de oogst uit Colombia en de Dominicaanse Republiek aan de Amerikaanse bevoorrading bijdragen. De oogst van Californië is voorlopig vertraagd door de recente regenval. "Er wordt een verhoogde opbrengst uit Californië verwacht wanneer de regen afneemt, om tegen eind april op te lopen tot 6 à 8 miljoen pounds per week", aldus een andere teler-vervoerder. Bovendien draagt de ruime beschikbaarheid van Mexicaans fruit bij tot de vertraagde markttoegang van Californië.

De Colombiaanse avocadoteelt gaat in mei weer van start en tot het einde van het kalenderjaar zullen er wekelijks avocado's naar Noord-Amerika worden verscheept.

Al met al zou het ruime aanbod moeten leiden tot overvloedige promotiemogelijkheden, vooral voor 48-ct. en grotere maten. De prijs is ongeveer 30-40 procent lager dan vorig jaar, hoewel die in april-mei kan stijgen wanneer er fruit van goede kwaliteit komt uit zowel Californië als Mexico.

Mexico: Export volledig gericht op Amerikaanse markt
Mexico is nu in volle avocadoseizoen in zijn belangrijkste teeltgebieden, vooral Michoacan, dat meer dan 90% van de totale Mexicaanse teelt vertegenwoordigt. Op dit moment is de export volledig gericht op de Amerikaanse markt, de grootste bestemming voor Mexicaanse avocado's, waar wekelijks ongeveer 24.000 ton wordt verzonden. Peru begon zijn seizoen enkele weken geleden, maar pas in april zullen de volumes een merkbare concurrentie vormen voor de Mexicaanse exporteurs in de VS. Vorig jaar stuurde Peru grotere volumes naar de Amerikaanse markt, omdat de Europese markt niet gunstig was. Verwacht wordt dat de Peruaanse exporteurs zich ook dit jaar meer op de Amerikaanse markt zullen richten. De Amerikaanse economie heeft te lijden onder de inflatie, maar volgens een Mexicaanse exporteur wordt de vraag naar avocado's niet beïnvloed door de relatief lage prijzen waardoor de consumptie op peil bleef. Er was wat onzekerheid na de Super Bowl, waar de vraag zoals gewoonlijk erg hoog was, maar die is tot nu toe op een goed niveau gebleven.

Guatemala: Toegang tot Amerikaanse markt in de maak
Guatemala sloot zijn avocado-exportseizoen af met een goede vraag en verkoop in Europa en het Verenigd Koninkrijk eerder deze maand. De avocado-export van Guatemala is gericht op Europa en Centraal-Amerika omdat het land nog steeds geen toegang heeft tot de veel dichterbij gelegen Amerikaanse markt. Het ministerie van Landbouw van Guatemala en het USDA werken aan een protocol voor de toegang van Guatemalteekse avocado's tot de Amerikaanse markt over een jaar of twee. Het land heeft minder dan 6.000 hectare avocadobomen, waarvan vele tussen 1.200 en 2.000 meter boven de zeespiegel.

Colombia: Colombiaanse avocadoteelt in snelle ontwikkeling
Colombia is bezig het hoofdseizoen van avocadoteelt en -export in maart af te sluiten. Het land levert het hele jaar door, maar van april tot september is het tweede seizoen, waarin iets minder Hass avocado's beschikbaar zijn dan in de piekmaanden oktober tot maart. De Colombiaanse avocadosector ontwikkelt zich snel nu zij profiteert van de toegang tot de Amerikaanse markt. Tot op heden zijn meer dan 300 Colombiaanse boomgaarden uit 17 teeltgebieden gecertificeerd voor verzending naar de VS. Zij hebben gemakkelijk toegang tot havens aan zowel de Atlantische als de Stille Oceaan, wat zorgt voor een snelle levering en een vers product aan de oost- en westkust van de VS.

Australië: Australische avocado krijgt markttoegang tot India
Het Australische avocadoseizoen is voor de maanden februari tot mei verschoven naar het ras Shepard, dat het dominante ras is voor deze tijd van het jaar, hoewel het slechts 20% van de oogst uitmaakt. Volgens het onlangs door Hort Innovation gepubliceerde Horticulture Statistics Handbook daalde de waarde van de oogst met 26% (tot 363,8 miljoen dollar), ondanks een toename van het volume met 56% (tot 122.197 ton) voor het jaar dat eindigde in juni 2022. Het exportvolume steeg aanzienlijk, van 3.155 ton vorig jaar tot 11.611 ton, en ook de exportwaarde steeg van 22 miljoen dollar tot 52 miljoen dollar.

Australische Hass avocado's hebben twee weken geleden ook toegang gekregen tot de Indiase markt, hoewel de definitieve goedkeuring afhankelijk is van het succes van tien proefzendingen. Een vertegenwoordiger van de sector beschouwt de toegang van Australië tot de Indiase markt als een "spelbreker" voor de sector. Hij zegt: "We erkennen dat de definitieve goedkeuring van het protocol afhankelijk is van tien succesvolle proefzendingen, en we hebben er alle vertrouwen in dat we dat kunnen bereiken. De Australische regering heeft heel hard en nauw samengewerkt met de sector om tot een commercieel haalbaar en werkbaar protocol te komen dat alle Australische Hass avocadotelers kunnen gebruiken. Wij geloven dat er grote mogelijkheden zijn voor Australische avocado's in India en dat het een markt is met een enorm groeipotentieel." De overeenkomst met India over markttoegang voor Hass-avocado's wordt ondersteund door een investering van 3 miljoen dollar in onderzoek ter ondersteuning van de export van deze vrucht.

Nieuw-Zeeland: avocadoteelt bemoeilijkt door overstromingen en cycloon
Ondertussen bereidt Nieuw-Zeeland zich voor op het 10e Wereld Avocado Congres in Auckland, Nieuw-Zeeland van 2-5 april 2023, inclusief een driedaags academisch programma met internationale keynote sprekers met regionale velddagen. In het jaar 2021-22 werd 50.837 ton avocado's geoogst uit een totaal van 4.350 hectare avocadobomen - en in dat jaar werden 3.914.000 trays geëxporteerd. Maar het is niet gemakkelijk geweest voor avocadotelers in Nieuw-Zeeland, met overstromingen in delen van het Noordereiland in januari, gevolgd door de cycloon Gabrielle die schade veroorzaakte aan honderden hectaren tuinbouwgewassen, waaronder avocado's, waarbij bomen en boomgaarden grote schade opliepen.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt paprika