Spaanse exporteur hervat export naar Rusland met Israëlische kersen

Deze week zijn de vroegste en duurste kersen ter wereld, geteeld in kassen in het Spaanse Lleida en Huesca, weer op de markt gekomen. Het zijn de enige kersen die de kloof tussen eind maart en eind april op beide halfronden overbruggen.

"Het is een ideaal jaar voor de teelt, met opbrengsten van rond de 12 en 13 ton per hectare", zegt Óscar Ortiz, commercieel directeur van Cherries Glamour, die dit nog steeds exclusieve product al 20 jaar op de markt brengt. "We weten dat ze ons in China proberen te imiteren, maar die projecten staan echt nog in de kinderschoenen."

"Eerst stonden onze kersen bekend om hun vroegheid, nu worden ze ook om hun kwaliteit geprezen. Het is een luxeproduct met veel cachet, dus het moet lekker en goed houdbaar zijn om de hoge prijs te rechtvaardigen. We werken met de meest innovatieve low-chill rassen van Californische veredelaars, waarbij het de uitdaging is om – zeker in de huidige tijden – de energiekosten zoveel mogelijk te drukken zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit", geeft Óscar aan.

Volgens de commercieel directeur van Cherries Glamour wordt de afzet in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië steeds belangrijker, maar ook Europa, dat momenteel evenwel gevoeliger is voor de economische malaise, blijft een essentiële markt.

"Met het uitbreken van de pandemie drie jaar geleden rond deze tijd van het jaar stortte de verkoop in Europa in, terwijl Azië veel beter bleef presteren. Dit zette ons ertoe aan om naar meer klanten in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten te zoeken, waar de groei blijft aanhouden. Ondertussen heeft deze op hol geslagen inflatie grote invloed op het winkelplezier van de Europese consument. En dit soort luxe lekkernijen lijdt daaronder."

Om de Russische markt te heroveren, die Cherries Glamour in 2014 verloor door het embargo op Europese voedingsproducten, werkt het bedrijf aan het repliceren van zijn teelt in Israël. "We zijn al twee jaar bezig in Israël om daar een kersenteelt op poten te zetten, net zoals we in Spanje doen, maar dan volledig gericht op de Russische markt, die ooit onze belangrijkste exportbestemming was. Het is een grote uitdaging, maar het project vordert goed", vervolgt Óscar Ortiz. 

De teelt van deze zeer vroege kersen vindt plaats in de kas en loopt mooi over in de oogst van de eerste kersen uit de buitenteelt die in de laatste week van april op de markt komen. Hoewel er dit jaar een vertraging van twee weken was verwacht vanwege de langdurige periode van lage temperaturen in februari, is de situatie ondertussen volledig gekeerd. "Het is al dagenlang drie keer zo warm als normaal in de vroegste gebieden. Dat betekent dat de oogst zelfs een weekje vroeger dan gebruikelijk van start kan gaan."

Voor meer informatie:
Óscar Ortiz
Cherries Glamour
Mob: +34 690 84 00 50 (Spanje)
oscar.ortiz@cincagroup.com 
www.cincagroup.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.