Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Copa-Cogeca, Freshfel Europe en Europatat:

"Er zijn realistische, billijke en haalbare doelen nodig voor duurzame verpakking"

Copa-Cogeca, Freshfel Europe en Europatat hebben kennis genomen van het op 30 november 2022 gepubliceerde voorstel van de Europese Commissie voor een verordening betreffende verpakkingen en verpakkingsafval en ondersteunen de ambities van de tekst om verpakkingsafval te verminderen, de werking van de interne markt te beschermen en een circulaire economie tot stand te brengen in overeenstemming met de Europese Green Deal.

Met dit in het achterhoofd spreken wij toch onze grote bezorgdheid uit over aspecten van het voorstel die van invloed zijn op de groente- en fruitsector in een uitdagende sociaaleconomische context. In het bijzonder vragen we aandacht voor het voorgestelde verbod op wegwerpverpakkingen voor groente- en fruitporties van minder dan 1,5 kilo, omdat het de analyse van materiaalgebruik en levenscyclus buiten beschouwing laat die de duurzaamheid van de verpakkingen voor de sector aantonen.

Beperkingen zonder werkbare alternatieven zullen ertoe leiden dat de bescherming van producten en de houdbaarheid drastisch worden verkort en de hygiëne, kwaliteit en traceerbaarheid van de producten in het gedrang komen. De beperkingen zullen de milieu-impact van de toeleveringsketen dus niet verbeteren. Ze zouden zelfs kunnen leiden tot een grotere milieu-impact, evenals tot voedselverspilling. Bovendien is het voorgestelde verbod onevenredig gericht op de groente- en fruitsector en is het niet gebaseerd op een grondige en wetenschappelijk onderbouwde effectbeoordeling.

Daarom pleiten we met klem voor een herziening van de bovenstaande bepalingen, die verpakkingen voor groenten en fruit onder de 1,5 kg zouden verbieden. We dringen erop aan niet te focussen op verboden maar in plaats daarvan op stimulansen en een werkbare strategie die de bevordering van ecologische etikettering of verbetering van het verpakkingsbeheer kan omvatten.

Als compromisoplossing, die rekening houdt met de heterogeniteit van de producten in de groente- en fruitsector, zou de verordening gericht moeten zijn op:

  • vermindering van het gebruik van overbodige verpakkingen;
  • bevordering van het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen (zoals gerecyclede, afbreekbare of composteerbare verpakkingen, waar technisch en economisch mogelijk);
  • respect voor de gevallen waarin het gebruik van plastic verpakkingen vandaag de dag essentieel en onvervangbaar is, om kwaliteitsverlies te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen gegeven de huidige technologische mogelijkheden;
  • verbetering van het beheer van de inzameling, sortering en recycling van verpakkingen op het niveau van de lidstaten.

De toeleveringsketen van groenten en fruit boekt al vooruitgang bij het verbeteren van verpakkingsbeheersystemen, het verminderen van plastic verpakkingen en het voorkomen van voedselverspilling door eco-designbenaderingen te volgen en milieuvriendelijke verpakkingen en materialen te gebruiken op basis van op wetenschap gebaseerde besluitvorming. Deze inspanningen zouden moeten worden ondersteund door goede regelgeving en er moet voor worden gewaakt dat er geen eisen worden gesteld die contraproductief zijn voor deze doelstellingen en onbedoelde gevolgen hebben.

Voor meer informatie:
Europatat
Rue des Deux Églises 26
1000 Brussel  
Tel: +32 (2) 229 21 56
secretariat@europatat.eu

Publicatiedatum: