Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoete aardappelseizoen eindigt in Egypte, telers vieren goed jaar

Het zoete aardappelseizoen in Egypte loopt ten einde, exporteurs zijn bezig hun laatste partijen te verhandelen en telers bereiden zich voor op het volgende seizoen. Zayed Lahseen, CEO van AfriGoodGrow, geeft een overzicht van het seizoen.

Het seizoen begon met lagere hoeveelheden dan het vorige, als gevolg van een kleiner areaal. "Sommige telers besloten dit seizoen rijst te telen in plaats van zoete aardappelen, omdat beide dezelfde grond gebruiken in de regio's Kafr al-sheik en Damietta," legt Zayed uit, "maar de stijging van de zoete aardappelprijzen zal deze situatie keren en we verwachten vanaf april een toename van het zoete aardappelareaal."

"Momenteel is meer dan 90% van de Egyptische exporteurs gestopt met de export van zoete aardappelen. De laatste oogst vond een maand geleden plaats en de voorraden zijn uitgeput. De huidige voorraden zijn 120 dagen oud, waardoor het voor de meeste exporteurs moeilijk is om ze aan te houden. Zulke lange voorraden aanhouden voor export vereist grote ruimtes en grote koelsystemen, wat niet voor iedereen betaalbaar is."

AfriGoodGrow is volgens Zayed een van de weinigen die nog zoete aardappelen exporteert. "We verschepen alleen naar geselecteerde klanten met wie we een historische relatie hebben. Het rijpingsproces duurt momenteel tot 10 dagen, in die tijd verwijderen we beschimmelde en rotte knollen en selecteren we exporteerbare partijen, die een klein deel uitmaken van de voorraad."

Over het geheel genomen is het zoete aardappelseizoen een succes, aldus Zayed. "Er is een sterke vraag geweest, vooral vanuit West-Europese landen, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Scandinavische landen. In deze landen worden zoete aardappelen beschouwd als een superfood, dankzij hun hoge voedingswaarde en de consumptie ervan is in zwang. Deze markten vragen vooral om zoete aardappelen met oranje vruchtvlees, dat zijn de meest geteelde variëteiten in Egypte."

Andere markten zijn trager dan verwacht, aldus de exporteur. "Oost-Europese landen, zoals Polen en Tsjechië en de Arabische Golfstaten hebben een lager dan verwachte vraag laten zien. In het geval van de Golfstaten kan dit worden verklaard door het feit dat het weer warmer was, terwijl de consument de voorkeur geeft aan zoete aardappelen wanneer het koud is."

"Wat bijdroeg tot het succes van het zoete aardappelseizoen in Egypte, was dat de West-Europese vraag geconfronteerd werd met een onvoldoende aanbod," voegt Zayed eraan toe. "De grootste concurrenten van Egypte in deze sector zijn Spanje en de Verenigde Staten en door de zware regens daar waren de hoeveelheden lager en was het aanbod niet voldoende. Regen beschadigt zoete aardappelen en veroorzaakt schimmel en scheuren. Een andere duidelijke reden die de positie van Egypte ten opzichte van Spanje en de Verenigde Staten heeft versterkt, is het feit dat onze kosten lager zijn."

De grote vraag heeft de exportprijzen van Egyptische zoete aardappelen verhoogd, voegt Zayed toe. "De stijging loopt dit jaar op tot 30%. De middelgrote maten, die overeenkomen met XL = 600-900 gram en het meest zeldzaam zijn, bereikten € 0,77 per kg. De kleinere maten, die het meest gevraagd zijn, bereikten € 0,65 per kg en de grote maten € 0,72 per kg. De telers behaalden ook mooie brutomarges, gemiddeld 150%."

Dit succes stimuleert telers om zoete aardappelen te planten en het areaal zal volgend jaar ongetwijfeld groter zijn, aldus Zayed. "Veel telers hebben hun land al omgeschakeld naar de teelt van zoete aardappelen en de hoeveelheden zullen volgend jaar groter zijn. Het planten begint in april in Kafr El Sheikh en de eerste oogst zal in juli/augustus plaatsvinden."

Voor meer informatie:
Zayed Lahseen
AfriGroodGrow
+420 739 019 060
z.lasheen@afrigoodgrow.com
www.afrigoodgrow.com

Publicatiedatum: