Prijs van Zuid-Afrikaanse gember flink gedaald

De prijzen voor gember in de Zuid-Afrikaanse retail zijn gezakt tot R30/kg (€ 1,51), omdat de overvloedige regens de kwaliteit hebben aangetast en er grotere hoeveelheden op de markt komen. Sinds de gemberprijzen tijdens de coronapandemie naar R300/kg (€ 15,14) schoten, plantten de telers meer gember, waardoor de vraag- en aanbodcurve vanzelf in de richting van lagere prijzen draaide.

Gemberteler Steyl Willemse uit Mpumalanga merkte echter op dat de markt zichzelf aan het corrigeren was en dat er door de lagere prijs het komende seizoen minder gember zou worden geplant. "De prijzen lagen vorig jaar ver onder het gemiddelde en daalden tot R20/kg
(€ 1,00). Sinds eind februari zijn de prijzen gestegen tot ongeveer R60/kg (€ 3,02) omdat de volumes en de kwaliteit door de regen waren beperkt."

Jaco Oosthuizen, CEO van de RSA Group, zei dat de door het weer veroorzaakte uitdagingen het aanbod hadden beperkt, waardoor lage marktprijzen werden betaald voor gember van lage kwaliteit. "Naarmate het seizoen vordert en de kwaliteit verbetert, zullen de prijzen stijgen." Hij zei dat een voordeel van de grote vraag naar gember tijdens de pandemie was dat consumenten meer gewend waren geraakt aan verse gember en dat de vraag stabiel was gebleven, ondanks een toename van het lokale aanbod.

Bron: farmersweekly.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.