Mark Everett - Worldwide Fruit

"Britse afzet avocado blijft consistent"

De aanvoer van avocado's uit Spanje, Israël en Chili bevindt zich in de latere stadia van het seizoen en het aanbod uit Peru en Zuid-Afrika begint nu toe te nemen.

Het aanbod uit Spanje was dit seizoen kleiner, evenals de maat van het fruit. "Er kwam 30-40% minder uit Spanje. Dit werd veroorzaakt door een grote oogst en een late finish in het vorige seizoen, wat leidde tot een late bloei en de opbrengsten werden ook belemmerd door droogte en watertekorten in de zomermaanden," aldus Mark Everett van Worldwide Fruit. "Een mix van origines zorgde ervoor dat aan de vraag van de retail kon worden voldaan."

De eerste avocado's van Zuid-Afrikaanse telers beginnen in het VK aan te komen, net als die uit Peru. Peruaanse telers hebben dit jaar al heel wat te verduren gehad: onrust die leidde tot rellen, wegblokkades enz. en vorige week werden ze getroffen door cycloon Yaku, die zware regenval veroorzaakte en overstromingen, aardverschuivingen en andere schade aan de infrastructuur veroorzaakte. Ook Zuid-Afrika heeft problemen gehad met cycloon Freddy, die zware regenval veroorzaakte in de teeltgebieden.

"Peru zal zich herstellen van deze verstoring en verwacht wordt dat het aanbod dit seizoen zal toenemen, vooral door nieuwe aanplant. De extra hoeveelheden zullen naar verschillende markten over de hele wereld gaan, waarbij naar verwachting 7% meer naar Europa gaat. Zuid-Afrika heeft dit seizoen naar schatting 18 mln kartons van 4 kg geëxporteerd."

Uit cijfers van Kantar Worldpanel blijkt dat in de 12 weken eindigend op 19 februari van dit jaar de waarde van avocado's in de retail in het VK met 6,6% is gestegen. Gerijpte avocado's bleven veerkrachtig en een deel van de stijging is waarschijnlijk te wijten aan de prijsinflatie.

De crisis in de kosten van levensonderhoud lijkt de vraag in het VK niet te hebben beïnvloed, ondanks het feit dat avocado's als een luxeartikel worden gezien, is de afzet constant gebleven.

"Dit is waarschijnlijk omdat de mensen die regelmatig avocado's kopen de veelzijdigheid van het product en de status van superfood waarderen, maar we zien dat de goedkopere assortimenten goed verkopen omdat mensen meer bij de discounters winkelen."

Worldwide Fruit verkoopt ook aan de groothandel met premium gerijpte merkavocado's. "De toprestaurants lijken nog steeds druk bezet en de afzet gaat goed."

Voor meer informatie:
Mark Everett
Worldwide Fruit 
+44 1775 717019
mark.everett@worldwidefruit.co.uk  
www.worldwidefruit.co.uk   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.