"Ook tomaten komen op een prijs waarmee men kan handelen"

"Preiprijzen de afgelopen week fors gedaald, maar goedkoop zullen ze dit seizoen niet worden"

Tholen - Voor een groot deel van de groentenprijzen lijkt de top van de berg dan toch eindelijk achter ons te liggen. Producten als prei zakken de laatste dagen zienderogen, zo stelt Guy De Meyer van Demargro vast. "Deze week is het prijsniveau zo'n 50 eurocent gezakt naar een prijsniveau van rond de €1,20 per kilo. Dat is al een stuk betere prijs dan de €1,40/1,50 wat het is geweest. Goedkoop is het nog niet, maar dat zullen ze dit seizoen ook niet meer worden, verwacht ik."

"Zolang de verkoop door blijft gaan, zijn deze hoge prijzen uiteraard goed voor de producenten en handelaren", vervolgt Guy. Ondanks de prijzen is de afzet bij de exporteur dan ook zeker geen probleem. "Als bedrijf hebben we tot wel 15 procent meer prei verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is bijna schrikken, maar laat zien dat de prijs niet altijd invloed heeft op de verkoop. Als er prei nodig is, verkoopt het ook. Dat is ook de reden dat het soms beter is om de groenten duur te verkopen, zodat iedereen er een mooie boterham aan kan verdienen, maar misschien is het bij tijd en wijle wel iets te duur geweest om goed handel te kunnen blijven drijven."

De vraag voor de Belgische prei komt eigenlijk vanuit heel Europa. "Kwalitatief is het dan ook erg goed, wat een voordeel is geweest. De prei is niet zo snel gegroeid door het mindere weer. Het resulteerde daarom in goede gemiddelde gewichten met weinig uitschieters. Dat zorgt voor constante kwaliteit en een constant kaliber, waardoor er weinig verschil zat in prijzen van de verschillende maten en daardoor de sortering ook beter was." Tel daarbij op dat er eigenlijk door heel Europa sprake was van een tekort aan prei en men komt al snel uit bij het Belgische aanbod. "Van Spanje, Italië, Portugal, Duitsland tot aan Scandinavië. Nergens is sprake van een overaanbod geweest, waardoor er een vragende markt is ontstaan waar iedereen actief aanwezig is."

De handelaar ziet echter wel een verschuiving in de manier waarop de prei door haar klanten wordt aangekocht. Guy: "Vroeger kocht men veel in per kilo of zelfs zakken van 3 kilo, maar tegenwoordig gaat het meer en meer in kleinere hoeveelheden. In sommige landen wordt er nu zelfs per stuk verkocht, vanwege de hoge prijzen. Dat is toch wel een trend die we steeds meer voorbij zien komen, waardoor bepaalde winkelketens nu ook vragen naar de stukprijzen omdat dit voor hen dan ook interessanter is geworden."

Het betekent aan het einde van de rit echter niet dat er minder verkocht wordt bij Demargro. "Uiteindelijk zal de consument misschien net zo veel mee nemen, maar kiezen ze voor 3 aparte stuks in plaats van een grote zak. Het is voor ons ook wel goed, omdat de kalibers 3-4, die voornamelijk per stuk worden verkocht, mee gaan in de prijzen van de kalibers 2-3, die eigenlijk te fijn zijn om per stuk te verkopen. De gemiddelde prijzen profiteren daarvan."

Tomaten komen op een prijs waarmee men kan handelen
Kijkend naar de andere wintergroenten ziet Guy de hoge prijzen nog even aanhouden. "Kropsla, witte en rode kolen, knolselderij, uien en wortelen. Overal was er eigenlijk een tekort van dit jaar, waardoor ze het hele seizoen al duur zijn." Bij de kasgroenten beginnen de prijzen daarentegen, net als bij de prei, langzaam te dalen. "Daar begint het Belgische aanbod ook stilletjes aan op de markt te komen. Bovendien zakt in Spanje ook de prijs wat meer. Dan gaan we ons hier ook automatisch een beetje aanpassen aan de Spaanse prijzen."

"Deze week hadden we trostomaten aan de klok voor €2,35 per kilo en dat is wel een prijs waarmee je kunt handelen. Het volume is er nog niet om volle vrachtwagens te gaan verkopen, maar vanaf het moment dat er iets aan product op de klok komt, zie je het enthousiasme bij de mensen dat er weer Belgische en Nederlandse tomaten zijn. Die wil je dan ook aan kunnen bieden. In de komende weken zal dat steeds meer uitbreiden. De laatste weken hebben we nog wat pech gehad met het donkere weer en de regen, maar zodra de zon veel doorkomt, zie ik de grote producties wel samen op de markt komen."

Bang voor een eventueel overaanbod tegen die tijd is Guy niet. "Er zal wel wat overaanbod kunnen ontstaan, maar dat zal overkomelijk zijn, verwacht ik. De markt zal zijn werk dan wel doen, dus ik hoop dat de prijzen op een relatief mooi niveau zullen blijven hangen."

Grotere volumes Belgische aardbeien in aantocht
De blik wordt daarnaast nu ook steeds meer gericht op de Belgische en Nederlandse aardbeien. "We kunnen bijna het hele jaar door aardbeien leveren, maar het is fijn dat het lokale aanbod ook weer steeds meer op de markt komt. Bij de kwalitatief goede aardbeien zitten we op een prijsniveau van €3,50 per 500 gram. Dat zijn in principe mooie prijzen. Het is aan de dure kant, maar de kosten zijn natuurlijk ook wat hoger. Met het mooiere weer in aantocht zullen ook hier de grote volumes echter weer meer op de markt komen binnenkort."

"Vanaf de eerste week van april zullen we weer volop Belgische aardbeien kunnen verkopen. Dan hopen we dat we de concurrentie aan kunnen gaan met de Spaanse aardbeien, want die zijn toch ook nog altijd van goede kwaliteit", besluit Guy. "Maar op prijsniveau verwacht ik wel dat we met hen kunnen concurreren. Er komt nog altijd veel vanuit Spanje, maar als er eenmaal meer lokaal op de veiling komt, zal dit ook wel wat minderen."

Voor meer informatie:
Guy De Meyer
Demargro
Tombrugstraat 11
8850 Ardooie, België
+32 (0)51 74 70 75
guy.de.meyer@demargro.be             
www.demargro.be    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.