Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden spenderen gemiddeld € 60 per jaar aan bio-producten

De biologische sector in Spanje blijft groeien, zowel qua areaal als qua consumptie, zo bleek op de presentatie van het jaarverslag over biologische teelt en consumptie in Spanje, opgesteld door Ecovalia, een beroepsvereniging voor biologische teelt.

De totale markt voor biologische producten in Spanje bedroeg vorig jaar € 2,856 miljard, waarvan € 2,532 miljard overeenkomt met de marktwaarde van de consumptie door huishoudens. De gemiddelde consumptie per persoon bedroeg € 60 per jaar, waarvan € 53,20 overeenkomt met de aankoop van biologische producten door huishoudens.

De biologische aankopen in Spanje bestonden in 2022 voor 64% uit producten van plantaardige oorsprong – groenten zijn goed voor 10% en fruit voor 14% –, en voor 36% uit producten van dierlijke oorsprong, voornamelijk vlees (27%).

De gemiddelde prijs van biologische producten bedroeg vorig jaar
€ 3,90 per kilo. Opgesplitst was dit € 2,47 per kilo voor plantaardige producten en € 6,64 per kilo voor producten van dierlijke oorsprong.

Terwijl de stijging van de gemiddelde prijs van biologische producten in Spanje 7,32% bedroeg, lag dit percentage voor niet-biologische producten nog hoger (8,70%).

Grootste areaal in Andalusië, Castilla-La Mancha en Catalonië
Het biologische areaal in Spanje beslaat 2.635.442 hectare. De afgelopen vijf jaar is het met 26,6% toegenomen. De regio’s Andalusië, Castilla-La Mancha en Catalonië behouden hun leiderspositie op dat vlak. 

10,8% van het land- en tuinbouwareaal in Spanje is biologisch. Dat is hoger dan het Europese gemiddelde van 9,63%.

De belangrijkste biologisch geteelde gewassen zijn noten (262.280 hectare), olijven (256.507 hectare), granen (241.913 hectare) en wijndruiven (142.176 hectare). De vier gewassen die procentueel het meest zijn gegroeid, zijn noten (+33%), banaan en subtropisch fruit (+23%), citrus (+21%) en olijven (+15%).

In Spanje zijn er in totaal 62.320 biologisch geregistreerde activiteiten. Dat is 41,7% meer dan vijf jaar geleden.

Voor meer informatie:
Ecovalia
www.ecovalia.org

Publicatiedatum: