Verzoening Iran en Saudi-Arabië goed nieuws voor Iraanse tomatentelers

Iran en Saudi-Arabië hebben op 10 maart aangekondigd een verzoeningsovereenkomst te hebben bereikt om de diplomatieke betrekkingen te herstellen, na een breuk die 7 jaar heeft geduurd en de handel tussen beide landen heeft stilgelegd. Volgens Morteza Khanouki van de Iraanse tomatenleverancier Farmerz, is dit zeer positief.

"Dit is geweldig nieuws. We vieren de verzoening tussen twee buren en twee grote naties. We hebben genoeg spanning gehad en deze overeenkomst is zeer positief. De hervatting van de handels- en economische betrekkingen is de weg naar duurzame vrede en prachtig voor ons als telers", aldus Morteza.

Iraanse exporteurs van telers hebben moeite gehad om de Saudische markt te bereiken, zegt Morteza. "Gedurende 7 jaar van verbroken diplomatieke betrekkingen is de handel tussen beide landen opgeschort. Officieel is er geen export, maar we weten dat geld altijd een weg vindt. Iraanse tuinbouwproducten hebben hun weg naar Saudi-Arabië gevonden door wederuitvoer via derde landen zoals Koeweit, maar de hoeveelheden blijven klein en moeilijk te kwantificeren."

De hervatting van de betrekkingen betekent dat de handel spoedig zal worden opengesteld. "We hebben nog tijd nodig om opnieuw een handelssysteem op te zetten. Waarschijnlijk zal er worden onderhandeld over de aanpassing van de douanevoorschriften. Maar het zou niet te lang moeten duren, het is een kwestie van een paar maanden," zegt Morteza.

"Als sales & marketing manager is Saoedi-Arabië al lang een doel voor mij. Wij kunnen aan Saoedi-Arabië binnen enkele uren producten leveren die zij van ver importeren. Niet alleen zullen de producten in minder tijd en tegen lagere kosten worden geleverd, maar de producten zullen van hogere kwaliteit zijn vanwege hun versheid," aldus de exporteur.

In de tomatensector is Iran de 7e grootste leverancier ter wereld, terwijl Saudi-Arabië de 12e grootste importeur is met hoeveelheden van meer dan 6 mln ton. "Daarom is deze aankondiging een game changer voor de tomatenhandel in de regio," zegt Morteza. "Wij hebben een groter aanbod en lagere eindkosten dan elke andere tomatenexporteur naar Saudi-Arabië, dankzij onze lagere energiekosten en de geografische nabijheid tussen Iran en Saudi-Arabië. Niet alleen kosten onze tomaten minder voor de Saoedische consumenten, maar ze zijn ook van betere kwaliteit door het uitstekende klimaat in Iran."

"Bij Farmerz telen we kwaliteitstomaten in kassen, waaronder rode tros- en cherryrassen. 70% van onze export gaat naar Rusland en 30% naar de Golfstaten zoals UAE, Qatar en Koeweit. Na de heropening van de handel verwachten we dat Saoedi-Arabië een even belangrijke bestemming wordt als Rusland. En deze verbetering van de marktsituatie valt samen met de investeringsplannen die we hebben opgezet om ons areaal en ons aanbod aanzienlijk uit te breiden," voegt Morteza eraan toe.

Voor de leverancier betekent de terugkeer naar de Saoedische markt ook toegang tot andere markten. "De verzoening tussen de twee landen maakt de weg vrij voor het oplossen van verschillende problemen. Goede betrekkingen met Saudi-Arabië betekent goede betrekkingen met alle Arabische landen, of ten minste de Golfstaten, en we weten dat de Iraanse tuinbouw om politieke redenen veel onderbenut exportpotentieel heeft. Natuurlijk zal dit nieuws niet al onze problemen oplossen, maar het zet ons op het juiste spoor en versterkt onze positie in de regio," besluit Morteza.

Voor meer informatie:
Morteza Khanouki
Farmerz
+989131995808
m.khanouki@atsafa.com 
www.farmerz.ir 
linkedin.com/company/fajr-safa    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.