Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hollandse tomaat torent erboven uit met piekprijs in februari

Een gemiddelde kiloprijs van dik 4,50 euro en een prijsstijging ten opzichte van januari van 171 procent: afgelopen maand waren de tomatenprijzen extreem. Dat blijkt ook nog maar eens uit het tomatendashboard dat de Europese Commissie bijhoudt. Nederland springt er daarbij in de nieuwe update uit met veruit de hoogste prijzen en meest extreme prijsstijgingen. 

De reden voor dit alles is afgelopen maand veel genoemd: uitgestelde teelten vanwege de energiecrisis en klimaatextremen in zuidelijker teeltgebieden.

Zoals gezegd springt Nederland er extra uit. Slecht een handjevol telers had een belichte teelt. Uit de onbelichte teelt komen nu pas stilaan de eerste rijpe vruchten de kas uit, een uitzondering met een aardwarmtecontract of gunstig gascontract daargelaten. Een kleine prijsstijging van gemiddeld 3 procent was de afgelopen 5 jaar gebruikelijk, maar dit jaar werd een stijging ten opzichte van januari van 171% genoteerd. Uitzonderlijk.



In Spanje is de prijs al even extreem. Hier daalt de prijs doorgaans 5 procent, maar dit jaar is een stijging van 93% gerealiseerd ten opzichte van januari. Gemiddeld komt een kilo tomaten daarmee uit op 3,18 euro.



In Italië blijft de gemiddelde kiloprijs achter bij het EU-gemiddelde van 2,66 euro. Desondanks is ook hier een stijging (van 38%) zichtbaar, daar waar normaal een daling van 6% gebruikelijk was. 

In het dashboard zijn ook cijfers over tomatenimporten opgenomen. Daarbij houdt de Europese Commissie wel een slag om de arm, omdat men vertrouwd op aangeleverde cijfers. Desondanks zijn er in grote lijnen wel trends zichtbaar.

Zo valt een grote stijging van de import uit Marokko op, en ook een stijging van de import uit Turkije. Uit andere landen kwam juist iets minder tonnage aan tomaten.

Zowel in oktober als november kwamen er meer tomaten deze kant op in vergelijking met afgelopen winterseizoen en het vijfjarig gemiddelde. In december zou, volgens de cijfers van de Europese Commissie, het aangevoerde volume dan weer iets lager liggen dan afgelopen winter. De pieken in Turkse import liggen in oktober en februari. De Marokkaanse import is meer constant, maar blijft in februari iets achter bij afgelopen seizoen.


Bij bovenstaande staafgrafiek plaatst de Europese Commissie een disclaimer. Desondanks lijkt er wel uit opgemaakt te kunnen worden dat in de afgelopen najaarsmaanden er meer geïmporteerd is dan afgelopen winterseizoen.

Qua export valt op dat er buiten de EU meer naar Oekraïne is geëxporteerd. De reden laat zich raden: de oorlog. Verder blijkt dat vooral in december er fors minder tomaten geëxporteerd zijn. 

De bovenstaande grafieken in het groot bekijken kan hier.