Zanarini Consulting

Export Italiaanse wortelen -20%

Ook dit jaar deelt het Italiaanse Zanarini Consulting zoals gebruikelijk graag wat informatie over de vooruitzichten voor het nieuwe peenseizoen. Door met telers te praten en de gegevens van beschikbare statistieken te bestuderen, komen we tot enkele conclusies. Het begin van het wortelseizoen in Chioggia staat weer voor de deur. We hebben gepraat met enkele telers en ook statistieken bestudeerd die ons een overzicht geven van het verloop van de voorbije seizoenen.

Momenteel zijn er nog geen gegevens beschikbaar over het areaal in het huidige seizoen. Maar op basis van gesprekken met telers lijkt het areaal praktisch ongewijzigd ten opzichte van 2022, toen er evenwel 30% minder hectares werden ingezaaid in vergelijking met 2021. Het totale areaal in Italië kromp van 10.415 hectare in 2021 naar 8.071 hectare in 2022 (bron: ISTAT).

De gegevens voor 2023 voor Italië moeten positief worden geïnterpreteerd, aangezien Frankrijk 30% minder product lijkt te hebben, terwijl de vraag stabiel lijkt te blijven of zelfs hoger ligt dan vorig jaar. Ook de eerste informatie die ons vanuit Spanje bereikt, duidt op een aanzienlijke opbrengstdaling en vertraging bij de oogst. Noord-Europa, met name Zweden, kampt met droogteproblemen.

Waarom geen areaaltoename in Italië als rest teelt verder afbouwt? 
Klimaatverandering en het Europese verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die in andere delen van de wereld wel zijn toegestaan, leiden tot een geleidelijke overgang van veeleisende en minder winstgevende teelten naar andere gewassen (zoals maïs en veevoer). Dat heeft een verlies van "voedselsoevereiniteit" tot gevolg, ook in sommige sectoren die symbool staan voor de Made in Italy en de Europese tuinbouw (bron: Il Sole 24 ore, februari 2023).

We kunnen nu veronderstellen dat de peenoogst in Chioggia rond 10 mei zal beginnen en zijn hoogtepunt zal bereiken in de eerste week van juni, wanneer de wortelen van de tweede zaai beschikbaar komen. Op dit moment hebben Noord-Italië en Fucino in Midden-Italië bijna geen winterproduct meer, terwijl Sicilië de eerste wortelen op de markt brengt – met minder volumes dan verwacht – tegen ongeveer
€ 0,60 per kilo (big bags).

In Veneto zijn er op teeltniveau geen bijzondere problemen te melden, behalve dat de wortelen binnen een paar dagen uit het nylon te voorschijn zullen komen en zich dan het waterprobleem zal stellen. Er wordt immers niet onmiddellijk regen verwacht en het zeewater beweegt zich stroomopwaarts zodat het water van de rivieren onbruikbaar is voor irrigatie.

Consumptie in Italië
De consumptie van wortelen in Italië was in 2022 licht gezakt ten opzichte van 2021 (-0,7%), maar lag wel 8,8% hoger dan in 2019. Vandaag vertegenwoordigt wortel 3,6% van de volledige groenteafzet. Dat is in lijn met vorig jaar (-0,6%) en houdt een stijging in ten opzichte van 2019 (+6,1%) (bron: ISMEA, op basis van gegevens van Nielsen). 

Exportcijfers
In 2022 exporteerde Italië 78.049 ton wortelen. Dat is 20,5% minder dan in 2021. De grootste bestemmingsmarkt was Duitsland, op afstand gevolgd door Polen (bron: ISMEA). 


 

De daling werd mede bepaald door grote voorraden in Europa aan het begin van het seizoen. Deze situatie zal zich dit jaar normaal gezien niet voordoen, aangezien de Europese markt niet veel product van de vorige oogst meer heeft.

Uitgaande van deze overweging hopen we op een interessant en winstgevend seizoen. Zanarini is er klaar voor en hoopt de bestaande zakelijke relaties te kunnen verdiepen en ook nieuwe vruchtbare en duurzame partnerschappen aan te gaan.

Voor meer informatie:
Francesca Barbieri
Zanarini
francesca@zanarini.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.