Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijscycli voor frambozen en prognoses voor 2023

Op 16 maart 2023 hield het EastFruit project de eerste online conferentie over de ontwikkelingen in dediepgevroren fruit, zachtfruit en groentenmarkt aangevuld met de video "Shock freezing of berries, fruits, and vegetables 2023".

Een van de meest urgente problemen van het evenement was de prognose voor de prijzen voor producten voor het invriezen en eindproducten. In dit verband werd het meest gesproken over de diepgevroren frambozenprijs en de vooruitzichten voor de verse frambozenprijzen in 2023.

Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), die al meer dan 25 jaar de wereldwijde voedselmarkten analyseert en prijsvoorspellingen doet, legde uit dat de prijzen van bijna alle goederen in de tuinbouwsector worden gekenmerkt door een cyclus.

"De prijscyclus hangt af van de kenmerken van de producten. In het geval van frambozen duurt de prijscyclus ongeveer 4-5 jaar, tenzij deze wordt beïnvloed door enkele ongewone factoren, zoals zwaar weer, oorlogen, wereldwijde recessies, enz."

"In 2016 was de frambozenprijs in Oekraïne € 1-1,13 per kg, omdat diepgevroren frambozen werden geëxporteerd tegen prijzen van bijna € 3,26 per kg en zelfs meer. Daarna kwam er een golf van investeringen in de frambozenteelt, want bij een dergelijke prijs kon de investering in een frambozenteeltbedrijf al in het eerste jaar worden terugverdiend! De aanbodstoename leidde tot een daling van de prijs, maar Oekraïne exporteerde ook meer eindproducten, waardoor de wereldprijs instortten. In 2018 werden de diepgevroren frambozen uit Oekraïne in mei verkocht voor export, soms tegen prijzen die dicht bij € 1 per kg lagen, hoewel een jaar eerder ondernemers uit de diepvriesbranche mij ervan overtuigden dat "diepgevroren frambozen nooit minder dan € 2 per kg zullen kosten!" Zoals je ziet, zeg nooit nooit," legt Andriy Yarmak uit.

"Met dergelijke prijzen voor diepgevroren frambozen stortten ook de telersprijs in. In de zomer van 2018 kochten sommige diepvriesbedrijven frambozen zelfs voor € 0,20 per kg in, hoewel hoogwaardige frambozen duurder konden worden verkocht, maar niet veel; € 0,30-0,37 per kg. Dit is niet de prijs waarover we spraken over het rendement van de investering in de frambozenteelt. Daarom hebben velen zich in 2018 ontdaan van de frambozenteelt in Oekraïne, Polen, Servië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en andere landen in de wereld.

Tegelijkertijd "proefde" de wereldmarkt frambozen. Door de ongelooflijk lage prijzen voor diepgevroren frambozen, die onverwacht een van de meest betaalbare grondstoffen op de markt van diepgevroren zachtfruit werd, werden frambozen massaal geïntroduceerd in de recepten van zuivel- en zoetwarenproducten, thee, ontbijtgranen, snacks, bakkerijproducten, enz. Dit betekent dat de vraag naar frambozen sterk toenam net toen iedereen massaal van zijn teelt afkwam. Ik wil hierop wijzen dat velen dit vaak over het hoofd zien bij de liquidatie van een bedrijf dat op het punt staat enorme dividenden op te leveren," aldus de FAO-deskundige.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: