Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoop op hulp van de EU

Poolse telers waarschuwen voor prijsdaling appelmarkt

Ondanks de toegenomen aanvoer van appelen naar de landen van Zuidoost-Aziƫ en Latijns-Amerika konden de Poolse appelproducenten het verlies van de markt voor hun fruit in Rusland niet volledig compenseren. Volgens Miroslav Maliszewski, voorzitter van de Unie van Poolse telers, moeten de regeringen van het land en de Europese Unie de toegenomen kosten voor de telers compenseren, anders zal de ontwikkeling van de sector stoppen.

Volgens een vertegenwoordiger van de sector vormde de verkoop van appelen aan Rusland de basis voor het economisch welzijn van de Poolse tuinbouwbedrijven. Na het uitvoerverbod probeerden de appelproducenten de Egyptische markt te betreden. Nu wordt dit land voorzien van ongeveer 160 duizend ton appels per jaar. In het najaar van 2022 beperkte de Centrale Bank van Egypte echter de mogelijkheid om lokale valuta in te wisselen tegen dollars en euro's, waardoor de handel enkele maanden werd opgeschort en de Poolse producenten opnieuw verlies leden.

De markten van Zuidoost-Aziƫ en Latijns-Amerika worden als veelbelovend beschouwd. De groei van de leveringen in deze richtingen maakt het echter niet mogelijk de afzet op de Russische markt volledig te compenseren.

Een ander probleem voor de Poolse appelproducenten is de sterke stijging van de energieprijzen. Met lage productprijzen en stijgende kosten houden de producenten nul winst over, merkt het hoofd van de telersbond op.

Bron: a-ipp.ru

Publicatiedatum: