Hongarije verwacht normale kersenoogst

Aangezien het relatief goede, warme lenteweer in heel Hongarije aanhoudt, verwachten de telers in het land voor 2023 weer een normale kersenoogst van ongeveer 10.000 ton. De oogst zal vanaf 10 mei beginnen met de vroege kersen uit de kas.

Volgens Peter Kelemen van de coöperatie Medifruct in Hongarije, die kersen, pruimen en morellen teelt op 300 ha open velden, waarvan 80 ha zoete kersen. Zij verwachten 500 tot 800 ton oogst, afhankelijk van de komende weersomstandigheden. Ze hebben één hectare in een kas die hopelijk 15-20 ton oogst zal opleveren, zegt hij.

"Vanaf nu, voor 2023, verwachten we een normaal jaar. Tot nu toe was er slechts één geval van vorst vorige week op de ochtend van 17 maart. In het hele land hadden we temperaturen onder 0, maar de kersenboomgaarden in de vollegrond zijn nog in een gesloten knopstadium, heel vroeg, en minder gevoelig voor vorst. Met uitzondering van enkele zeer vroege cultivars in zeer vroege zones (dit is minder dan 2% van het totale areaal) denken wij dat er geen schade is geweest. Op basis van de huidige informatie verwachten wij dan ook een normaal seizoen met ongeveer 10.000 ton oogst. De enige risicofactor was de droogte van vorig seizoen, die vooral in de niet-geïrrigeerde boomgaarden gevolgen heeft voor het aantal en de sterkte van de knoppen van dit jaar", legt Kelemen uit.

Hij omschrijft de voorjaarsbloei als "één van de mooiste momenten van het jaar". In de boomgaard van Nimba, onder een uitschuifbaar dak, vordert de bloei. De geur, het uitzicht en de bijen stimuleren en scheppen optimisme voor het komende seizoen."

"Als we het seizoen vergelijken met de voorgaande jaren, verwachten we een standaard bloeitijd die rond 5 april begint in de belangrijkste teeltgebieden. Dat is later dan 2020 en 2021, maar waarschijnlijk 3-4 dagen eerder dan in 2022. Op basis hiervan ligt de oogst van de standaardteelt tussen 1 juni en begin juli. Onze kaskersen, waar de bloei 7-10 dagen geleden is begonnen, zal tussen 10 en 25 mei beschikbaar zijn."

Kelemen zegt dat hun Hongaarse kersen bedoeld zijn voor Oostenrijk, Slowakije, Polen, Tsjechië, Slovenië en Duitsland.

Voor meer informatie:
Peter Kelemen
Medifruct
Tel: +36 06 30 336 4775
medifruct@medifruct.hu
www.medifruct.hu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.