Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Protest in Zuid-Afrika had minimale impact op export

Gisteren vond er een nationale staking plaats in Zuid-Afrika. Daartoe had Economic Freedom Fighters (EFF), de derde grootste politieke partij in het land, en enkele vakbonden opgeroepen. Vandaag is het de Dag van de Mensenrechten, een feestdag in Zuid-Afrika. De demonstranten eisten het aftreden van president Cyril Ramaphosa.

EFF-leider Julius Malema zou het "de meest succesvolle protestactie in de geschiedenis van Zuid-Afrika" genoemd hebben, maar volgens berichten in de media was de omvang van het protest eerder beperkt.

De regering slaagde er niet in een verbod op te leggen tegen het landelijke protest, maar het Hooggerechtshof specificeerde wel dat het niet gepaard mocht gaan met geweld en vernieling van eigendommen, wat regelmatig voorkomt tijdens protesten in het land.

Uit het hele land komen berichten binnen over wegen die zijn geblokkeerd door demonstranten, die stenen gooien naar voertuigen en brandende autobanden op de weg leggen (ondanks dat de autoriteiten dit weekend 24.300 banden "die strategisch waren geplaatst voor criminele daden" in beslag hebben genomen).

Een live kaart van de protesten in het land

In de havens van Durban en Kaapstad waren de politie en de nationale defensiemacht aanwezig. Het personeel was voltallig en het werk ging door. Sommige depots rond de haven hadden besloten te sluiten, maar de toegang tot de havens was niet belemmerd.

Veel straatverkopers bleven binnen uit angst voor plunderingen.

Veel scholen en bedrijven waren gisteren gesloten omwille van de "national shutdown". Op de markt van Johannesburg was het gisterenmorgen extreem rustig. Kopers bleven immers massaal thuis.

Er kwamen berichten binnen over EFF-demonstranten die bus- en vrachtwagenchauffeurs intimideerden, en ook over plunderingen in kleine steden.

Publicatiedatum: