Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa krijgt te weinig Zuid-Afrikaans steenfruit geleverd

Hoewel scheepvaart door de wind en de daarmee gepaard gaande vertragingen in de hele logistieke keten een uitdaging blijft, is de Europese steenfruitmarkt zeker niet overbezet, zegt Jacques du Preez van Hortgro in Paarl (Zuid-Afrika).

"Het aantal steenfruitzendingen uit Chili ligt aanzienlijk lager, evenals die vanuit Zuid-Afrika, en daarom is de steenfruitmarkt eigenlijk heel goed als je je fruit er maar krijgt."

De wind is deze maand minder storend geweest dan in februari, toen de haven 242 uur verloor door wind en rukwinden met zeer hoge snelheid. Maart heeft tot nu toe 87 uur vertraging opgelopen door de wind, vergeleken met maart vorig jaar met 195 uur windvertraging.

Pakstations voor steenfruit werden onlangs gedwongen om het verpakken tijdelijk stop te zetten, omdat de sector geen koelruimte en plug-in punten meer had.

Kleinere pruimen door stroomuitval?
De pruimen zijn dit seizoen kleiner, wat het gevolg zou kunnen zijn van stroomonderbrekingen, omdat de telers moeite hebben om hun irrigatieplanning rond te krijgen, vooral met druppelirrigatie. "Het is een vermoeden dat we niet kunnen bewijzen."

Gelukkig heeft de Westkaap deze zomer een ongewone hoeveelheid regen gehad, waardoor de telers in ieder geval een paar dagen van hun irrigatielast zijn verlost.

"Het is moeilijk te zeggen of het het weer in het voorjaar of in de zomer was, of de stroomonderbrekingen of al het voorgaande dat het zwaarst woog op de ontwikkeling van het fruit.

Het Zuid-Afrikaanse pruimenseizoen nadert het einde en er moet nog een aanzienlijke hoeveelheid fruit worden verpakt.

Publicatiedatum: