Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lenteuienseizoen in de Pfalz vlot van start

In de Pfalz is momenteel de oogst van de eerste lente-uien aan de gang, gelijktijdig met het meteorologische begin van de lente. Sinds begin maart, en daarmee ongeveer een week eerder dan enkele jaren geleden, worden in het grootste buitenteeltgebied voor verse groenten in Duitsland al verse lente-uien voor het nieuwe seizoen geoogst.



Dubbel zoveel vitamine C
Lente-uien zijn vroege starters in groentenregio de Pfalz. Met een areaal van 2.000 tot 2.500 hectare horen ze tot de absolute trendsetters voor versheid uit de regio. Bij de oogst worden de planten in zijn geheel uit de grond. Lente-uien uit de Pfalz zijn een echt superfood, die dankzij hun onovertroffen versheid bijzonder veel waardevolle inhoudsstoffen bevatten. In vergelijking met normale uien bevatten lente-uien bijvoorbeeld meer dan dubbel zoveel vitamine C. Ook secundaire plantenstoffen en ballaststoffen zijn in grote hoeveelheden aanwezig, waardoor lente-uien in principe ook ontstekingsremmend kunnen werken. Bovendien hebben ze ook nog een bijzonder positief effect op de darmgezondheid.

Lokaliteit
Lente-uien uit de Pfalz zijn traditioneel de eerste verse groenten uit de Duitse vollegrondsteelt. Met een areaal van 2.000 tot 2.500 hectare behoort het vroege gewas in groentenregio de Pfalz tot de absolute trendsetters voor versheid uit de regio.
Het begin van de oogst in de Pfalz betekent het einde van de markt- en prijsbepalende monopoliepositie die buitenlandse verse groenten uit de vollegrondsteelt om seizoensredenen innamen. Alle aanbieders in de retail, en met hen ook de Duitse consumenten, hebben per direct weer de mogelijkheid om heel eenvoudig van ongeëvenaarde kwaliteit en versheid te genieten. Als alternatief kunnen ze op veel plaatsen ook nog 'verse' producten uit Noord-Afrika kopen, maar deze zijn niet zo duurzaam omdat ze duizenden kilometers naar Duitsland hebben afgelegd, per schip en per vrachtwagen.

Ultravers in de schappen
Bij de oogst worden de planten in zijn geheel uit de grond getrokken. Het is belangrijk dat je hier gevoel voor hebt om dit goed te kunnen doen. Bladeren en toppen die verkleurd zijn door het koude weer worden met de hand verwijderd. Afhankelijk van de wensen van de klant en de gewichtseisen worden er meestal vijf tot acht lente-uien direct op de akker gebundeld. Van hieruit gaan ze dan via de snelste weg naar de teeltbedrijven, waar de verse bundels gewassen worden, op de gebruikelijke handelslengte van 32 cm worden gesneden, en vervolgens in herbruikbare kratten worden verpakt. In het ideale geval zijn de vers geoogste lente-uien al een à twee uur later per koeltransport op weg naar de groenten- en fruitafdelingen van de Duitse supermarkten.

Lente-uien die nu in de Pfalz geoogst worden, werden al vanaf augustus vorig jaar gezaaid. Omdat lente-uien in het klimatologisch bijzonder gunstige zuidwesten van Duitsland traditioneel tot het begin van de eerste wintervorst worden gezaaid, kunnen de in de teelt van lente-uien gespecialiseerde telers in de Pfalz de eersten zijn die een continue bevoorrading van de Duitse retail tot laat in het jaar kunnen garanderen.

Oogstvooruitzicht
Dieter Stubenbordt, lente-ui pionier uit Zeiskam zegt: "De winterbestanden in de Pfalz zijn de winter goed doorgekomen. Vanaf nu worden ze eigenlijk iedere dag mooier!“ De oogstperiode van de lente-uien, die in de Pfalz gedurende de wintermaanden gegroeid zijn, loopt vermoedelijk nog tot in juni. In de Pfalz gebeurt de teelt van lente-uien vrijwel het gehele jaar door. Aansluitend aan de winterbestanden worden er zomerbestanden geteeld. De start van de oogst van de zomerbestanden in juni overlapt meestal nog met de oogstfinale van de winterbestanden. Afhankelijk van het weer zijn de lente-uien dan tot aan het einde van het vollegrondseizoen in oktober of november vers uit de Pfalz verkrijgbaar.

Tot 350 miljoen bosjes
In de Pfalz werden in 1986 de eerste lente-uien geteeld. Sindsdien is de teelt uitgebreid en geprofessionaliseerd. Volgens schattingen kunnen er gedurende het seizoen tegenwoordig tot wel 350 miljoen bosjes lente-uien in de regio geteeld worden. Dat ongeveer 80 procent van de totale Duitse teelt in het bijzonder milde klimaat van de Pfalz plaatsvindt, onderstreept de bijzonder rol en betekenis die deze regio speelt voor de duurzame voorziening van Duitsland met vers geoogste groenten en fruit.

Teelt staat onder politieke kostendruk 
De teelt in de Pfalz staat sinds 2022 vooral ook onder politieke kostendruk. De wettelijk opgelegde verhoging van het minimumloon door de Bondsregering, van 9,82 euro op 1 januari 2022 naar 12 euro op 1 oktober 2022, maakt arbeidsintensieve gebundelde producten duurder. Daarbij komen nog oorlogs- en inflatiegerelateerde kostenstijgingen voor energie, machineonderdelen en bemesting, die de teelt zo'n 50 procent duurder maken voor de telers. In plaats van groenten en fruit te promoten die bijzonder gezond zijn omdat ze in Duitsland lokaal en duurzaam worden geteeld, gebeurt precies het tegenovergestelde. 

Hoge vrachttarieven en watertekort in Zuid-Europa
Aangezien de vrachtkosten voor koeltransport vanuit het buitenland extreem duur zijn geworden en Zuid-Europa onder watertekorten lijdt, zullen de Duitse telers, en ook hun partners uit de retail en de Duitse consumenten van deze ontwikkelingen profiteren. "We moeten in Duitsland voor een duidelijk kader zorgen dat de binnenlandse groenten- en fruitteelt eindelijk naar waarde schat en deze ook uitvoeriger ondersteunt en promoot bij de verkoop en de voorlichting over duurzame versheid. De waardevolle en gezonde inhoudsstoffen die verse groenten uit Duitse teelt de maatschappij bieden, zijn een waarde die relevantie en betekenis voor onze samenleving hebben tot ver buiten de winkelkassa", zegt Christian Stoermer, directeur van Gemüsegarten Pfalz Management.

Voor meer informatie:
Pfalzmarkt für Obst und Gemüse eG
Neustadter Str. 100
D-67112 Mutterstadt, Duitsland
Tel: +49 (0)6231 4080
info@pfalzmarkt.de 
www.pfalzmarkt.de 

Publicatiedatum: