Cycloon Yaku

Peruaanse regen bemoeilijkt einde gemberseizoen

Zware regens in Peru bemoeilijken het einde van het Peruaanse gemberseizoen. "Er zit weinig gember onder de grond en de gember die overblijft is een oud gewas," zegt Gino Neira, medeoprichter van Inkawald, een familiebedrijf in Peru. "Er vallen zware regens, meer dan normaal, door de klimaatverandering als gevolg van de opwarming van de aarde, wat het logistieke werk en dus de vlotte aanvoer van ladingen bemoeilijkt."

De regens in Peru worden veroorzaakt door de cycloon Yaku die langs de Peruaanse kust trekt. Die verhoogt op zijn beurt het waterpeil van de rivieren, wat overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt en vervolgens meer dan duizend ha gewassen beschadigt. "De temperatuur van de Peruaanse zee is met ongeveer 3°C gestegen, wat een grote afwijking betekent," aldus Neira.

De vraag naar gember is groter dan het aanbod, aangezien er minder product beschikbaar is dan vorig jaar om deze tijd. "Andere gemberexporterende landen hebben door verschillende factoren kwaliteitsproblemen gehad en momenteel is er weinig aanbod van gember om te voldoen aan de grote vraag van landen op het noordelijk halfrond," aldus Neira.

Het team van Inkawald

Regionale teelt
Het Peruaanse seizoen, dat afgelopen juni op tijd begon en volgende maand eindigt, kende dit jaar goede exporteerbare hoeveelheden. 90% van het exporteerbare aanbod komt uit de Junin jungle van Pichanaki, Satipo, Mazamarí, Pangoa, enz. "Er is wat gember in andere regio's, zoals in de jungle van Cusco en Puerto Maldonado, maar de logistiek is duurder vanwege de afstanden en de infrastructuur," zegt Neira.

De vraag naar gember is ook nog steeds groot, aangezien het noordelijk halfrond de winter verlaat en dan neemt de gemberconsumptie toe. Gember wordt ook beschouwd als een mainstreamproduct dat de komende jaren een stabiele groei zal kennen. "Aangezien de vraag momenteel groter is dan het aanbod, zijn de prijzen de afgelopen weken gestegen. Er is steeds minder gember en de regens zijn heviger, wat de oogst en de logistiek bemoeilijkt, daarom stijgen de prijzen," zegt Neira.

Volgens Neira wordt gember beschouwd als een hoofdproduct dat de komende jaren een stabiele groei zal kennen

Dit soort klimaatgebeurtenissen herinneren ons eraan waarom Inkawald, wiens producten biologisch, GlobalGAP en sociaal gecertificeerd zijn, zich blijft richten op duurzame tuinbouw. Neira merkt op dat het bedrijf onder meer de circulaire economie moet bevorderen en meer werk moet maken van duurzame en regeneratieve tuinbouw. Dit omvat de uitbreiding van haar areaal voor biologische teelt zonder gewasbeschermingsmiddelen en systematische meststoffen die de gezondheid van de consument ten goede komen, maar ook minder broeikasgasemissies veroorzaken en zo de opwarming van de aarde tegengaan.

Voor meer informatie:
Gino Neira
Inkawald
Av. Rafael Escardo
871 Lima - Peru
+511 774 0708
sales@inkawald.com  
www.inkawald.com/de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.