Appelprijzen blijven kritisch laag in Polen, Oekraïne en Moldavië

Volgens analisten van EastFruit blijven de prijzen voor appelen van het meest voorkomende ras Golden Delicious in Polen, Oekraïne en Moldavië stabiel en vertonen ze geen tekenen van herstel. De laagste prijzen liggen in Polen, dat in 2022 een goede appelopbrengst had. De prijssituatie is zeer vergelijkbaar voor alle belangrijke appelrassen.

Zelfs telers in Oekraïne, een land dat door de Russische agressors van zijn eigen zeehavens is afgesloten, krijgen hogere prijzen dan telers in Polen. Moldavië krijgt, gedeeltelijk dankzij zijn relatief lage oogst in 2022 en dankzij de gedeeltelijke toegang tot de Russische markt, de hoogste prijs van de drie. Toch liggen de prijzen in al deze landen ver onder het normale niveau en zijn ze verre van comfortabel voor de telers.

"Gezien de snelle groei van de teeltkosten, energie en logistiek in 2022, vormt het huidige prijsniveau, dat 20-25% onder het gemiddelde van dit teeltseizoen ligt, een bedreiging voor de duurzaamheid van de appelteelt in de hele regio. Telers in Oekraïne en Moldavië waren deze winter druk bezig met het rooien van oude boomgaarden. Telers in Polen hebben de regering opgeroepen om geen nieuwe aanplantingen meer te steunen en steunen in plaats daarvan het rooien om de marktverstoringen te helpen verminderen," aldus Andriy Yarmak, econoom van het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

In Polen blijven de appelprijzen voor het tweede opeenvolgende seizoen zeer laag. Gewoonlijk verkopen telers in deze tijd van het jaar Golden Delicious-appelen tegen € 0,37-0,43 per kg, maar de afgelopen twee jaar lagen de prijzen tussen € 0,26 en € 0,30 per kg, terwijl de kosten drastisch zijn gestegen.

In 2022/23 werden veel telers gedwongen appelen sneller te verkopen wegens de opgedreven kosten voor appelopslag als gevolg van de hogere elektriciteitsprijzen. Bijgevolg zijn de huidige groothandelsprijzen voor appelen in Polen zelfs iets hoger dan een jaar geleden, maar nog steeds relatief laag.

"Problemen met appelzendingen naar Egypte vanaf november 2022 en de sterke devaluatie van het Egyptische pond in december en januari blijven druk uitoefenen op de Poolse appelmarkt, waardoor Poolse exporteurs gedwongen worden alternatieve markten te zoeken in Azië, tot in Mongolië en India toe. De logistiek naar Azië is echter duur, wat de binnenlandse prijzen niet ten goede komt. Bijgevolg zijn de gemiddelde groothandelsprijzen van appelen in Polen slechts met € 0,01-0,03 per kg gestegen sinds de opslag ervan," verklaart Andriy Yarmak.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.