Oekraïne oogst jaarlijks 60.000 ton walnoten

In Oekraïne is de teelt van walnoten op industriële schaal geïntensiveerd. Koplopers zijn de noordelijke regio's van het land met boomgaarden van 5 tot 8 hectare.

Jaarlijks wordt 60.000 ton walnoten geoogst. China, de VS, Iran en Turkije liggen voor op Oekraïne wat betreft de omvang van de oogst. Oekraïne exporteert walnoten naar de landen van Centraal-Azië en naar enkele EU-landen.

"Walnoten worden gebruikt om snoep, olie en zelfs notenwijn van te maken. Een kilo walnoten kost 4 euro", zei Petro Skrypchuk tijdens de conferentie "Fruit and Vegetable Movement of Ukraine-2023".

Naast walnoten verbouwen telers in heel Oekraïne op 20 hectare hazelnoten. Amandelen worden alleen in de regio Rivne geteeld.

"Hazelnoten en amandelen worden het meest gebruikt om olie van te maken. De gemiddelde prijs van een kilo hazelnoten en amandelen (in de dop) is 2,50 euro. Voor telers is het zinvol om te investeren in de teelt van deze notenrassen. De consumptie van deze noten neemt wereldwijd toe", aldus Vasyl Babanskyi, een teler in Oekraïne.

Oekraïense telers zijn ook van plan om noten van het topsegment te gaan telen, zoals pecannoten en zwarte Japanse walnoten.

Bron: wz.lviv.ua


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.