Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egypte: Gemiddelde opbrengst van Fortuna-aardbeien +10%

Egypte is 's werelds grootste exporteur van diepgevroren aardbeien en volgens Khaled Radi van het Egyptische agrofintechbedrijf Mozare3 vervangen de telers steeds vaker hun traditionele aardbeirassen door rassen die geschikt zijn voor invriezen.

"Egyptische telers richten zich nu op andere rassen voor de markt voor diepgevroren producten die robuuster zijn en een hoger opbrengst per ha opleveren. Aangezien de markt voor diepgevroren producten een veel langere houdbaarheid heeft dan de markt voor verse producten, hebben de telers gekozen voor het meer winstgevende alternatief, vooral voor de export," legt Khaled uit.

Deze keuze wordt weerspiegeld in de overgang van Florida-rassen naar andere rassen, waarvan Fortuna het populairst is. Khaled voegt: "Fortuna heeft een uitstekende smaak, een helderrode kleur en een lage zuurgraad. Ter vergelijking: de helderrode kleur van de Winterster wordt na koeling wat donkerder. Wij telen ook het ras Festival, dat een uitstekende smaak, een lange houdbaarheid en een middelrode kleur heeft. Andere variƫteiten zoals Brilliance, Sensation en Royal Royce worden ook in beperkte gebieden geteeld."

Kamal, contracted farmer with Mozare3, Behira - EgyptToch blijft Egypte ook een van de tien grootste exporteurs van verse aardbeien ter wereld, en de telers in deze sector klagen over een recente verslechtering van de kwaliteit van de planten van het ras Florida. Khaled: "Veel telers telen nog steeds Florida, maar door de markttrend ten gunste van diepgevroren producten zijn deze telers momenteel ondervertegenwoordigd."

Khaled: "Bij Mozare3's, als grote agri-fintech bedrijf in de MENA-regio, is het onze rol om ook de aardbeientelers te helpen door hen te voorzien van sterkere planten, hen de nodige agronomische ondersteuning te geven en hen te helpen bij de export van het kwaliteitsproduct dat ze vroeger teelden. We slaan een brug tussen kleine telers en voedselbewerkers en exporteurs door middel van verschillende diensten, zoals contractteelt en agronomische ondersteuning via een speciale mobiele app."

Volgens Khaled "is de gemiddelde teelt van het ras Fortuna dit seizoen met 10% gestegen. De regio's die ze telen zijn vooral Ismailia, Beheira en Qaluobia en die bevinden zich nu op het hoogtepunt van hun teelt. We bevinden ons in de laatste fase van de export van de verse aardbeien en het begin van de export van diepgevroren producten."

"Er is een sterke vraag op de lokale markt en in het Midden-Oosten. Op de internationale markten zijn er Braziliƫ, Japan, Korea en de Verenigde Staten," aldus Khaled. "Wat de prijzen betreft is er een lichte stijging van 10-15% ten opzichte van vorig jaar, veroorzaakt door de stijging van de inputprijzen met ongeveer 60%."

Voor meer informatie:
Khaled Radi
Mozare3
+201210100048
info@mozare3.net
www.mozare3.net

Publicatiedatum: