BLE rapport week 10:

"Aanwezigheid van Spaanse Nadorcott, Tango en Murcott en de Israëlische Orri nam steeds verder af"

Begin maart loopt het mandarijnen- en clementineseizoen traditioneel ten einde: de aanwezigheid van de Spaanse Nadorcott, Tango en Murcott en de Israëlische Orri nam merkbaar af. Ook Turkse Murcott en Marokkaanse Nadorcott werd duidelijk minder verkocht. De kwaliteit van het aanbod liet steeds meer te wensen over. Ook de verkoopmogelijkheden waren beperkt geworden en er was sprake van een verzadiging van de markt.

Al met al verliepen de zaken zeer rustig. Ondanks het verminderde aanbod kon zonder problemen aan de vraag worden voldaan. Met acties probeerden de verkopers de verkoop op te voeren en de voorraden te verminderen, maar dat lukte niet altijd. Prijsverhogingen kwamen slechts sporadisch voor.

Appels
Het binnenlandse aanbod bleef de basis van het aanbod vormen, met Elstar, Jonagold en Boskoop als koplopers. Kanzi en Wellant wonnen aan belang, terwijl Braeburn iets aan belang had ingeboet.

Peren
Qua hoeveelheid heeft de Zuid-Afrikaanse import de Italiaanse aanbiedingen uit de top van het assortiment verdrongen. Het Europese fruit zet lokaal echter nog steeds de toon.

Druiven
Zuid-Afrikaanse partijen domineerden de markt. Ladingen uit Peru en Namibië completeerden de verkoop. Indiase partijen verschenen in kleine hoeveelheden, maar hadden slechts een aanvullend karakter.

Sinaasappelen
Bij de sinaasappelen was Spaans fruit de belangrijkste bron: Navelate, Lane Late en Salustiana en verschillende Navel-variëteiten waren voornamelijk beschikbaar. In het geval van Egyptische leveringen verving Valencia Late in toenemende mate Navelate.

Citroenen
De omvang van het assortiment sloot prima aan bij de verkoopmogelijkheden. Spaanse Primofiori waren het sterkst aanwezig.

Bananen
Een rustige afzet kenmerkte de week. Over het algemeen waren vraag en aanbod voldoende in evenwicht, zodat de prijzen niet noemenswaardig veranderden.

Bloemkool
Franse en Italiaanse zendingen verdeelden de markt onderling; Spaanse goederen waren alleen lokaal beschikbaar. Ondertussen waren de Franse leveringen enigszins beperkt, terwijl de aanwezigheid van Italiaanse leveringen toenam.

Sla
Voor ijsbergsla waren vooral Spaanse leveringen beschikbaar, terwijl Turkse en Italiaanse sla het beeld completeerden. Terwijl de beschikbaarheid in Hamburg en Keulen was toegenomen en de prijzen daardoor daalden, bleven de prijzen in München op hun eerdere, hoge niveau hangen.

Komkommers
Spaanse leveringen domineerden de markt voor komkommers. Belgische en Nederlandse aanbiedingen volgden qua relevantie, Griekse komkommers hadden slechts een aanvullende status.

Tomaten
Er bleef een breed scala aan tomaten beschikbaar, waarbij Turkije, Italië en Spanje de belangrijkste waren. De meeste ronde tomaten kwamen uit Marokko, maar die waren niet altijd overtuigend qua kwaliteit. Ook de Turkse tomaten vertoonden in dit opzicht tekortkomingen.

Paprika's
De Spaanse zendingen bleven domineren en werden aangevuld door Turkse goederen. Het Marokkaanse aanbod was beperkt en speelde slechts een kleine rol.

Bron: BLE 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.