Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grote vraag naar Egyptische aardappelen"

Egypte speelt een grote rol op de markt voor aardappelen en zoete aardappelen. Volgens de meest recente gegevens is het land de zesde grootste aardappelexporteur ter wereld. Het moet alleen de vier Europese landen die deel uitmaken van de NEPG en de Verenigde Staten voor zich dulden. In het geval van zoete aardappelen bezet Egypte de derde plek, achter Nederland – al gaat het hier vooral om re-export – en de Verenigde Staten, een land met 9 keer de oppervlakte van Egypte. Twee derde van het grondgebied van Egypte is trouwens woestijn, al heeft dit feit het land er niet van weerhouden een land- en tuinbouwmogendheid te worden. 



"Vanuit Egypte importeren we via de haven van Algeciras Spunta aardappelen. Vooral dit jaar merken we een grotere vraag naar Egyptische aardappelen op de markt. Onze import is zelfs verdubbeld", vertelt Miguel Gómez van FenixFood, een bedrijf uit Málaga. "Wat zoete aardappelen betreft, werken we al 6 jaar aan een teeltproject in Egypte in het Europese laagseizoen. We zijn begonnen met het conventionele product, maar sinds drie jaar hebben we ook biologisch product met biologische certificeringen, GlobalGAP en Smeta. Volgens de certificatie-organisaties zouden we de enigen zijn die biologische zoete aardappelen telen in Egypte."

"Bovendien zien we dat er op dit moment een tekort is aan andere producten op de markt, zoals uien. We zijn dus aan het bekijken of er ook import vanuit Egypte naar Spanje mogelijk is. Er liggen evenwel enkele obstakels op de weg", zegt Miguel. "Een daarvan is dat de gele ui die in Egypte wordt geteeld een iets platter ras is dan de uien die in Europa worden verhandeld. Veel klanten willen dit product daarom niet. Aan de andere kant zijn er importeurs die de boot afhouden, omdat Egypte niet altijd de nodige controles lijkt uit te voeren. Wij controleren de teelt en het product dat we importeren en we richten ons daarbij meer op kwaliteit dan op volume. Uiteindelijk is het nog altijd het product zelf dat het het vertrouwen van de klant wint."

"Maar er zijn ook problemen in de Spaanse havens, vooral in Algeciras. Niemand lijkt er overigens veel aan aandacht aan te besteden bij de import. Want hoe is het mogelijk dat een container die vanuit Egypte in Rotterdam aankomt, de volgende dag alweer vertrekt, terwijl dat proces in Algeciras 7 à 8 dagen in beslag neemt. Het transport zelf duurt veel minder lang!"

Biologische okra uit Honduras
FenixFood heeft ook een interessante en ongebruikelijke lijn importproducten, zoals tijgernoten uit Niger of okra uit Honduras. "Twee jaar geleden hoorden we over okra van een teler die wat tests deed in Almería en we zagen dat het een interessant product zou kunnen zijn. Het is een exotisch product, maar wel eentje dat steeds meer geconsumeerd wordt. We deden wat navraag en na contact met een teler in Honduras begonnen we het te importeren naar Europa", vertelt Miguel. "Momenteel verhandelen we tussen de 50 en 60 pallets per week." 

Het okra-segment is verdeeld in twee heel verschillende groepen, legt Miguel uit. "De Amerikaanse okra van het Clemson-type, die in Europa wordt afgezet, en de okra van het Indiase type, die bijna volledig naar het VK gaat voor de Indiase gemeenschap." 

"Wij werken met beide rassen. Het is een product met zeer goede prijzen. De prijs van okra wordt bepaald door de Amerikaanse markt en begint nu wat te dalen, maar een karton van 5 kg schommelt nog altijd tussen de
€ 21 en € 26."

"We werken in Honduras met twee telers en beiden bouwen nu opslagstatioins om de productie uit te breiden. Ons doel is om de import te verhogen tot 80-90 pallets per week. Honduras en Panama zijn zeer interessante landen voor die teelt en verschillende klanten hebben ons al gebeld om te vragen of we daar aanplant kunnen organiseren voor import naar Europa", vertelt Miguel.

Voor meer informatie:
FenixFood
Vélez-Málaga (Málaga) - Spanje
Tel: +34 687 43 79 01
m.gomez@fenixfood.es
https://fenixfood.es

Publicatiedatum: