Peruaanse fruitexport vertraagd door regen en overstromingen

Druiven, mango's, avocado's en asperges komen met vertraging aan in de havens van Peru door schade aan bruggen en wegen in het noorden van het land vanwege overstromingen. Cycloon Yaku die zich voor de kust van Peru vormde, heeft sinds begin vorige week al aan acht mensen het leven gekost en één persoon is nog als vermist opgegeven.


Geblokkeerd irrigatiekanaal als gevolg van overstromingen

Volgens telers stortte vorige week een brug in Casma in. Door herstelwerkzaamheden kwam het fruit uit de regio met vijf dagen vertraging aan in de haven van Callao, nabij de hoofdstad Lima. Enrique Harten, commercieel manager bij Agualima, een blauwe bessen- en aspergeteler in de provincie Virú, vertelt dat ze de blauwe bessenoogst gelukkig in week 9 al hadden afgerond, nog voor de cycloon toesloeg. 

"Het irrigatiekanaal kreeg overstromingswater te verwerken dat veel vuil meebracht zoals takken en modder. Er is veel minder water beschikbaar om onze percelen te besproeien. Een ander probleem was de instorting van een brug in Casma. Het herstel duurde 5 dagen. Nu is de snelweg weer open en kunnen onze ladingen weer naar het vliegveld en de haven van Callao. De hevige regenval heeft gelukkig geen schade aangericht op ons teeltbedrijf, maar indirect hebben we natuurlijk wel last van de ramp. Het irrigatiekanaal functioneert niet naar behoren en het transport naar de haven was verstoord", aldus Harten.

Een druiventeler in Piura, Felipe Arriagade, zegt dat de bescherming met plastic hoezen als voorzorgsmaatregel de gewassen hebben gered. Binnen een paar weken gaat de oogst van start. "Het gaat goed met ons, maar er is enorm veel regen gevallen. In sommige delen van Piura stonden bruggen op het punt om in te storten. Er waren op enkele plaatsen in onder meer Piura en Tambo Grande overstromingen. Voorlopig is hier nog niets verschrikkelijks gebeurd, maar het alarmniveau staat nog steeds op oranje, dus we hopen dat niet erger wordt. Er is in één nacht meer dan 40 mm regen gevallen, terwijl er gewoonlijk het hele jaar door 50 mm valt", legt Arriagade uit.

"Gelukkig hebben we geen problemen voor de oogst die over een paar weken begint. De plastic hoezen werken prima. We verwachten fruit van zeer goede kwaliteit. We zien geen problemen op het veld", zegt Arriagada.

Weerexperts melden dat de cycloon Yaku zeer onverwacht kwam en ongewoon is. Meerdere rivieren zijn buiten hun oevers getreden en inwoners van verschillende kleine steden moesten worden geëvacueerd door de reddingsdiensten. Duizenden mensen hebben door de overstromingen hun huizen moeten verlaten.

Voor meer informatie:
Enrique Harten
Agualima
Tel: +507 66117494 (Panama)
comercial@agualima.com  
www.agualima.com  

Felipe Arriagada
Pura Fruit
farriagada@cverde.cl    
www.purafruit.com   

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.