Marokko 's werelds vierde exporteur blauwe bessen

Marokko is in 2022 vierde geworden bij de grootste exporteurs van blauwe bessen ter wereld en liet daarmee zelfs de Verenigde Staten achter zich, waar blauwe bessen in feite voor het eerst werden geteeld, meldt EastFruit.

In totaal exporteerde Marokko vorig jaar 53.000 ton blauwe bessen en slechts drie landen slaagden erin deze hoeveelheid te overschrijden. Dat waren Peru (277 000 ton), Chili (105 000 ton) en Spanje (87 000 ton).

Opgemerkt moet worden dat de export van Nederland in 11 maanden van vorig jaar groter was dan die van Marokko, namelijk 104.000 ton. Als we echter rekening houden met de re-export, is het werkelijke resultaat van Nederland veel lager, aangezien het in deze periode 130.000 ton blauwe bessen heeft geïmporteerd.

De export van blauwe bessen uit Canada en de Verenigde Staten was ook hoger dan die uit Marokko, maar alleen als we rekening houden met het aanbod van wilde bessen. Zo bestond van de 77.000 ton export van Vaccinium blauwe bessen uit Canada slechts 18.800 ton uit geteelde blauwe bessen. Ondertussen bedroeg de export van geteelde blauwe bessen in de Verenigde Staten 45.200 ton in 2022.

Bedenk dat Marokko in 2017 de zevende grootste exporteur van geteelde blauwe bessen ter wereld was en verloor van alle bovengenoemde landen en van Argentinië. De jaarlijkse export van blauwe bessen uit Marokko bedroeg toen 15.600 ton, dat wil zeggen dat het land deze de afgelopen vijf jaar meer dan verdrievoudigd heeft.

Het recept voor succes in de Marokkaanse blauwe bessensector was vergelijkbaar met het recept dat we beschreven in ons artikel over aardbeien. Aanvankelijk ging meer dan 90% van de Marokkaanse export naar Spanje, dat de Marokkaanse blauwe bessen opnieuw exporteerde, waardoor het verkoopseizoen werd verlengd.

Het aandeel van Spanje in de Marokkaanse export is tussen 2017 en 2022 echter gedaald tot 36% en het grootste deel van de export gaat nu rechtstreeks naar blauwe bessen-consumerende landen. De belangrijkste bestemming voor de afzet van blauwe bessen uit Marokko zijn de EU-landen, evenals het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Naast de EU-markt heeft Marokko de afgelopen jaren vertrouwd op het openen van markten buiten Europa. Zo is de totale export van blauwe bessen uit Marokko naar de landen van het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië sinds 2017 met een factor 9,5 gestegen tot 1.900 ton.

Tot 2022 was Rusland ook een interessante bestemming voor Marokkaanse exporteurs van blauwe bessen, maar door de invasie van Oekraïne en de daaropvolgende sancties en economische achteruitgang heeft Rusland vorig jaar slechts 400 ton ingevoerd. Ter vergelijking: in 2020-2021 bedroeg de jaarlijkse export van Marokko naar de Russische markt 1.200-1.300 ton.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.