"Elk land heeft zijn voordelen voor de teelt van aardappelen, groenten en fruit en dat is niet anders voor citrus," zegt Abdulla Tharwat, business development manager van Pyramids Agricultural Investment. "De citrusoogst is een van de belangrijkste gewassen in Egypte wat betreft de hoeveelheid teelt en areaal; Egypte onderscheidt zich erdoor op wereldniveau wat betreft kwaliteit en smaak. De wereld is een open markt en alle bedrijven zijn op zoek naar de beste investering en geven voordelen en faciliteiten om deze investeringen aan te moedigen. Sommige landen worden gekenmerkt door lage teeltkosten, andere door de beschikbaarheid van verpakkings-materiaal of hun regering die grondfaciliteiten verleent om de tuinbouw te stimuleren, renteloze leningen verstrekt om investeringen aan te moedigen, exportsteun verleent, verenigingen voor de afzet van landbouwgewassen en deelneemt aan internationale tentoonstellingen. Elk land heeft zijn eigen voordeel."
Tharwat benadrukt dat een sinaasappel niet dezelfde waarde heeft als een avocado, waardoor de return on investment voor citrus lager is dan voor ander fruit. "Al deze voordelen helpen bedrijven bij het kiezen van het beste type investering voor hen en de mogelijkheid om uit te breiden in hetzelfde gewas of te kiezen voor een ander gewas. We ontkennen niet dat de citrusteelt wereldwijd enorme hoeveelheden oplevert en dat het geen basisteelt is. Het is logisch dat het rendement van de investeringen daarin gering is, volgens de wet van vraag en aanbod. We kunnen het niet vergelijken met een gewas, bijvoorbeeld avocado's, bananen of ananas, of de prijsvoordelen van het ene land ten opzichte van het andere vergelijken, omdat alle eerdere gegevens goed zijn bestudeerd alvorens te investeren."
La Unio heeft de Europese Commissie verzocht een onderzoek in te stellen "naar mogelijke commerciële dumping van citrus uit Egypte op de communautaire markt". Tharwat stelt dat het feit dat de Egyptenaren hun producten iets goedkoper kunnen telen en verkopen, niet betekent dat zij citrus commercieel dumpen in Europa.
"Wat betreft het verzoek van de Spanjaarden om een onderzoek naar Egyptische citrus, zij kunnen om het even welk onderzoek vragen. Uiteindelijk is het een open markt en we 'dumpen' onze sinaasappels niet tegen absurde prijzen. Er is vraag en aanbod en ik denk dat de cijfers die de Spanjaarden hebben gepresenteerd niet te goeder trouw zijn. Ten eerste zijn de prijzen in onze plaatselijke supermarkten niet zo laag als zij doen voorkomen, maar zelfs als dat wel zo was, hebben deze prijzen niets te maken met de exportmarkt. De citrus die bestemd is voor de Egyptische lokale markt is anders van grootte en kwaliteit en heeft dus een ander prijskaartje. De citrus die naar Europa wordt geëxporteerd, wordt in de Europese supermarkten verkocht voor 1 euro per kilo."
Dat gezegd zijnde, teelt Egypte wel veel citrus en Tharwat ziet wel dat sommigen pleiten voor het verbouwen van andere gewassen: "Sommige landen raden nu aan sinaasappels te vervangen door basisgewassen of avocado's en bessen, omdat sinaasappels nu grote oppervlakten nodig hebben om de laagste kosten en het hoogste rendement op investering te bereiken. Uiteindelijk wordt Egypte gekenmerkt door grote hoeveelheden citrus en het hoogste exportpercentage. Egypte exporteert naar alle landen van de wereld en houdt rekening met de internationale normen voor de markten. Uiteindelijk is het geen basisgewas, dus moet het tegen een redelijke prijs aan de burgers worden verstrekt in het licht van de moeilijke economische omstandigheden."
Voor meer informatie:
Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co.
Mob: +201005027256
Tel: +20452633420
Abdallah@pyramids-agriculture.com
http://pyramids-agriculture.com/