Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
No More Butts

Paddenstoelen om sigarettenpeuken om te zetten in nuttige producten

Sigarettenafval is een reëel probleem, dus hebben de Australische liefdadigheidsinstelling No More Butts en de in Melbourne gevestigde mycologen Fungi Solutions de handen ineengeslagen om CigCycle te starten. CigCycle is een onderzoeksproject dat zal bepalen of Australische schimmels kunnen worden gebruikt om een levensvatbare recyclingstroom van sigarettenpeuken te creëren.

No More Butts oprichter Shannon Mead zei dat het belangrijk is om te begrijpen welke impact sigarettenpeuken hebben nadat ze op de stortplaats zijn beland: "Het duurt ongeveer 15 jaar voordat plastic sigarettenfilters worden afgebroken. Met het CigCycle-programma willen we dit plastic afval van de stortplaats halen en de grondstof terugwinnen."

Volgens Amanda Morgan, oprichter van Fungi Solutions, kunnen de paddenstoelen het celluloseacetaat in een sigarettenpeukenfilter gebruiken als voedingsbron om op te groeien. "De schimmels hebben een ongelooflijk adaptief spijsverteringssysteem, zodat ze kunnen wennen aan het eten van uitdagende materialen," zei Amanda. "We hopen dat de schimmels na verloop van tijd en door generaties te kweken, meer gericht zullen worden op het verteren van sigarettenpeuken. Dan hopen we dat ze het filtermateriaal gedeeltelijk afbreken en een deel van de giftige bestanddelen afbreken tot een schoon bijproduct."

Zowel Amanda als Shannon hopen dat de getransformeerde peuken zullen worden gebruikt in isolatie, bouw en transport, of als duurzame vervanging voor polystyreen, dat op zich al een problematische afvalstroom is.

Bron: sustainability.vic.gov.au

Publicatiedatum: