Solpom

"Recordprijzen voor uien op Franse markt'"

AGF-producten bevinden zich momenteel in een nogal merkwaardige periode. Waarom? Omdat veel van de AGF-producten die momenteel op de markt worden gebracht, worden verhandeld tegen 'recordprijzen'. Uien worden bijvoorbeeld verhandeld tegen het dubbele van vorig jaar op hetzelfde moment. "Al vanaf het begin van het seizoen wisten we dat we door de hoge temperaturen en het gebrek aan regenbuien tijdens het teeltproces waarschijnlijk heel weinig grote maten zouden hebben. En dat was ook zo: in Frankrijk hebben we inderdaad te maken met vooral kleine maten. Het tekort aan grote maten uien is ook in heel West-Europa voelbaar. Dit betekent dat uien momenteel tegen zeer hoge prijzen worden verhandeld", vertelt Frédéric Champion van Solpom in Rungis.

Het bewaaruienseizoen zal de komende weken voortijdig eindigen
De uienmarkt is zo gespannen dat kleine maten, die normaal gesproken niet heel erg in trek zijn, momenteel tegen dezelfde prijs worden verhandeld als grote maten. "Het gebrek aan product zou kunnen leiden tot een voortijdig einde van het seizoen in het late voorjaar. Aangezien de nieuwe ui pas in het late voorjaar op de markt komt, is dit gegeven heel zorgwekkend. We hebben daarom nu al onze toevlucht genomen tot importuien, dat bijdraagt tot de stijging van de prijzen."

Ondanks de drastische prijsstijging blijft de consumptie vlot verlopen
"De vraag is nog altijd goed. Over het algemeen is er vraag naar producten zodra het aanbod kleiner wordt en de producten dus schaarser worden. We dachten dat onze klanten vanwege de hoge prijzen minder producten zouden kopen, maar dat is helemaal niet het geval."

Aardappelmarkt in de lift
Voor aardappelen, een ander basisproduct voor consumenten, is de situatie minder ernstig dan voor uien. De aardappelmarkt zit zelfs in de lift. De markt begint de gevolgen van het tekort aan grote maten echter wel te voelen. "Door de droogte verwachten we een tekort aan grote maten. Het aanbod wordt duidelijk kleiner, zodanig dat onze belangrijkste leverancier moeite heeft om überhaupt nog aardappelen te vinden."

Gevolgen voor de visuele kwaliteit van de aardappelen
De hierboven geschetste situatie wordt nog eens verergerd door de slechte visuele kwaliteit van de aardappelen. "De mooie aardappelen raken op en dus is er paniek over de prijzen. In de ochtend van 15 maart kregen we wat betreft de vastkokende aardappelen als gevolg van een schaarste aan visueel aantrekkelijke producten te maken met een prijsstijging. Door de droogte is het aantal aardappelen dat is aangetast door schurft toegenomen. Schurft tast de smaakkwaliteiten van aardappelen niet aan, maar de visuele kwaliteit wel. Dit dwingt ons om over te stappen op een lagere klasse. Daarnaast hebben we de eerste aardappelen uit Israël ontvangen en die zien er tot nu toe wél prachtig uit."

Voor meer informatie:
Frédéric Champion
Solpom 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.