Spaanse Anecoop

"2021-2022 was een van onze moeilijkste seizoenen ooit"

Anecoop heeft deze week de cijfers voor 2021-2022 gepresenteerd op haar Algemene Ledenvergadering in het Palacio de Congresos van Valencia.

De tweedegraadscoöperatie, die bestaat uit 73 telersverenigingen, realiseerde een omzet van € 823,6 miljoen. Dat is 4,2% meer dan in 2020-2021, ondanks het feit dat er met een afzet van 759.882 ton 10% minder kilo’s zijn verkocht.

"Dit resultaat kan worden toegeschreven aan het succes van het coöperatieve model dat we verdedigen en dat onze manier van handelen kenmerkt", zei voorzitter Alejandro Monzón. "Toch is het seizoen, dat veel ups en downs heeft gekend, niet voor elk product goed geweest. In sommige gevallen konden de teeltkosten niet worden gedekt. Het is duidelijk dat de hoge prijzen die de consument betaalt in schril contrast staan met wat de teler krijgt. De stijging van de kosten binnen de waardeketen verhindert dat de teler een eerlijke vergoeding krijgt voor het werk dat hij doet."

Directeur Joan Mir en voorzitter Alejandro Monzón

Directeur Joan Mir somde alle factoren op die van 2022 een complex jaar hebben gemaakt: "Het is een van de moeilijkste seizoenen geweest die we ooit hebben gehad en het weer heeft daarin een hoofdrol gespeeld. We hebben lange periodes van regen gehad, maar ook nevel en vorst die het steenfruit hebben geteisterd. Er was plaagdruk met de cotonet die de opbrengst van kaki en clementine naar beneden haalde. De prijzen lagen hoger dan die van het voorgaande seizoen en onze leden hebben een recordomzet kunnen realiseren, wat hen enigszins in staat heeft gesteld de stijging van de teeltkosten te compenseren, die tot wel 30% waren gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren."

"Er waren behoorlijk wat logistieke problemen, zowel in het transport over zee als op de weg, en de oorlog in Oekraïne heeft de economische en inflatoire crisis geaccentueerd door de energie- en grondstofkosten verder op te drijven en de koopkracht van de consument te doen afnemen."

Nood aan reclamecampagnes voor citrusconsumptie
Citrus is de belangrijkste productgroep voor de coöperatie. Het is goed voor 10% van het volume en 12% van de omzet. "Anecoop vertegenwoordigt bijna 8% van de door Spanje geëxporteerde citrusvolumes. Dat heeft het vooral te danken aan de groei in het segment mandarijnen en sinaasappelen. De verkoop loopt van oktober tot september. Maar ook de forse stijging van de verkoop van citroenen is opmerkelijk", aldus Joan Mir. 

"De afzet van sinaasappel, waarvan de gemiddelde consumptie per persoon in Europa weer verder is gedaald, haalde slechte resultaten door de concurrentie uit derde landen. Ook de consumptie van grapefruit is afgenomen en we hadden problemen met de afzet van late mandarijnen, die een recordproductie hadden en een scherpe prijsdaling zagen", voegde hij eraan toe.

Volgens de directeur van Anecoop zijn krachtige reclamecampagnes voor de consumptie van citrus meer dan ooit nodig. "We hebben een verenigde interprofessionele organisatie voor citrus en de betrokkenheid van de hele sector nodig, zodat de citrussector weer zijn plek kan innemen die haar toebehoort. De gegevens over de constante daling van de citrusconsumptie baart ons zorgen, en dat is eigenlijk het geval voor groenten en fruit in het algemeen. Dat moet worden opgelost met investeringen en een focus op campagnes en grote initiatieven die de voordelen van ons product in de verf zetten."

Minder opbrengst steenfruit en watermeloen
"Dankzij de hoge prijzen is onze omzet van steenfruit op peil gebleven, want door de vorst begin april was de oogst tegengevallen en hebben we 24,5% minder kilo’s op de markt gebracht. Ook van kaki werden er minder volumes geoogst door plaagdruk en slecht weer, terwijl er niet genoeg CO2 voorhanden was op de markt, een product dat nodig is om de scherpe smaak uit het fruit te halen", legt Joan Mir uit.

"Aan de andere kant is onze afzet van zachtfruit gestegen en de gemiddelde prijzen waren bovendien hoog. We blijven vooruitgang boeken in de teelt van kiwi's. We hebben op dat vlak hoge verwachtingen voor de gele Dori kiwi. Die is van hoge kwaliteit en wordt zeer gewaardeerd door zowel de retailers als de consumenten."

De omzet bij de verkoop van groenten is met 5,2% toegenomen tot
€ 243 miljoen. "Het was een goed seizoen, vooral in de winter. De prijzen waren correct, hoewel de aanhoudende regenval in maart dramatisch was voor de teelt", herinnert Joan Mir zich.

Wat het vierde en vijfde gamma betreft, is het volgens Joan Mir een moeilijk jaar geweest. "Om succes te halen, moet het aanbod op maat worden gemaakt van de consument. We zullen ook moeten profiteren van ons commerciële netwerk. Onlangs lanceerden we Brocomole, een dipsaus op basis van avocado en broccoli, waarmee we op Fruit Logistica in de prijzen zijn gevallen in de categorie Innovaties. En we zullen blijven innoveren met een lancering van een product dat volgens ons nog baanbrekender zal zijn."

De behaalde resultaten in het biologische segment liggen veraf van de doelstellingen. "De economische crisis heeft een grote impact op de aankoop van deze producten. Ons aanbod is vast en we zijn bang dat de ruimte in de schappen zal afnemen omdat veel consumenten niet bereid zijn het prijsverschil te betalen", aldus de directeur van Anecoop.

Van watermeloen, een andere pijler in de productcatalogus van Anecoop, was de oogst sterk teruglopen door hevige regenval in het voorjaar. "Vorig jaar vierden we de 30e verjaardag van Bouquet, onze pitloze watermeloen. In deze 30 jaar hebben we 2,7 miljoen ton watermeloen op de markt gebracht en geëxperimenteerd met meer dan 1.800 rassen. Daarmee zijn we de onbetwiste leiders in de categorie. Dit jaar streven we ernaar om weer, net zoals twee jaar geleden, 150.000 ton te behalen. Daar ligt naar onze mening het evenwichtspunt voor onze telers en onze klanten."

Nieuwe integraties
Joan Mir heeft de leden ook aangemoedigd verdere stappen te zetten in de richting van integratie. "Dat kan zonder de eigen identiteit te verliezen". Zo gaf hij het voorbeeld van Ribercamp, bestaande uit de coöperaties Sant Bernat de Carlet en Guadacoop (Guadassuar), of het initiatief van Agrícola del Marquesado de Llombai en San Salvador de Alfarp, die zijn gefuseerd tot Coalmar. "De intrede van Alzicoop in Greenfruits, of de toetreding van SAT Montivel uit Almería, getuigen ook van de vooruitgang die in de loop van het jaar op dit gebied is geboekt. We proberen de omvang van de bedrijven te vergroten om hun concurrentievermogen te verbeteren in een context waarin grote investeringsfondsen hun intrede doen in de sector. Er liggen nieuwe projecten op tafel", ging hij verder. 

Alejandro Monzón wees ten slotte de weg voor de teeltbedrijven om waarde te kunnen toevoegen aan hun producties: "Blijf onvermoeibaar inzetten op innovatie en blijf werken aan het aanbod. De technificatie en digitalisering van de teelt maken deel uit van de verandering. Organisaties die er niet vanuit gaan dat dit alles van groot belang is, zijn gedoemd te verdwijnen."

Monzón en Mir hebben de leden van Anecoop bedankt voor de geleverde inspanning en sloten af met volgende boodschap: "Ondanks de behaalde resultaten brengt de toekomst grote onzekerheden met zich mee, waardoor we verplicht zijn om alert te blijven. Alleen zo zullen we onze concurrentiekracht groot kunnen houden en winstmarges kunnen verzekeren."

Het rapport voor het boekjaar 2021-2022 met meer details over het seizoen (per product) is online beschikbaar op www.anecoop.com   


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.