Nuovafrutta

Italiaanse exotenmarkt weer normaal

Na de ups en downs van de afgelopen periode voor diverse exoten lijkt de markt voorlopig te zijn genormaliseerd in Italië. De consumptie is eerder laag, want mensen lijken de hand op de knip te houden.

"Na maanden van echt lage prijzen voor Braziliaanse limes, met tot vóór twee weken een niveau van € 3,50-4,00 per karton, worden nu meer normale prijzen van € 9,00-10,00 genoteerd", zegt Giorgio Donnarumma, salesmanager van het Milanese Nuovafrutta. "Er is immers een tekort aan limes in Europa en dat komt omdat er tussen leveranciers en importeurs geen commerciële afspraken zijn gemaakt die voor beide partijen voordelig zijn. De prijsopleving is dan ook tijdelijk. Wanneer er over een paar weken meer product op de Europese markt komt, zullen de prijzen weer beginnen te dalen."


Braziliaanse limes (foto's: Giorgio Donnarumma)

Ook de mangomarkt is zich aan het herstellen. "Het seizoen van de Kent mango uit Peru is bijna voorbij. Het ingevlogen Peruaanse product kost € 40. In Brazilië is het nieuwe seizoen van start gegaan, maar de volumes zijn nog beperkt. Het heeft er wel toe geleid dat de prijzen van de mango’s die per schip aankomen weer normale niveaus halen: van € 3-4 tot € 6-7."


Palmer mango uit Brazilië

Avocado toont een heel andere trend. "Ik zie wat vermoeidheid optreden na maanden van hoge prijzen, maar die blijven wel aanhouden. Sommige seizoenen lopen op hun einde, zoals Spanje, Israël en Marokko. De eerste volumes van Fuerte en Hass avocado’s uit Peru beginnen nu binnen te komen", legt Donnarumma uit, die verwonderd is dat de Peruaanse Hass avocado nu al zijn opwachting maakt, anderhalve maand eerder dan gebruikelijk. Normaal arriveren de eerste volumes pas eind april/begin mei. "Het fruit ziet er prachtig uit, maar ik vraag me af of het op dit moment ook al voldoende kan rijpen. Ik heb sterke twijfels."


Hass avocado uit Marokko

De salesmanager heeft het ook over de start van het Zuid-Afrikaanse greenskin seizoen. "Over het algemeen zien we nu de overgang van het mediterrane seizoen. En na maanden van hoge prijzen is de markt niet bepaald briljant. Maar om de marktdynamiek volledig te begrijpen, moeten we nog anderhalve maand wachten. Ondertussen kosten Hass avocado's tussen de € 17 en € 18 euro, de ready-to-eat lijnen lopen zelfs op tot € 20. Voor greenskins hebben we het over € 15-16. Een iets goedkoper ras is Reed. Die avocado heeft een rondere vorm, maar minder afzetmogelijkheden." 


Fuerte avocado uit Zuid-Afrika

Tot slot een opmerking over gember. Die blijft erg duur, met prijzen boven de € 4 per kilo. De onzekerheid op de gembermarkt zal overigens nog maanden voortduren.

"De impact van de pandemie in China heeft ervoor gezorgd dat de binnenlandse vraag en consumptie omhoogschieten, waardoor de export wordt beperkt. De prijzen van Chinese gember blijven hoog: ruim $ 3.200 per ton tegenover $ 1.400-1.500 per ton in dezelfde periode vorig jaar."


Thaise gember

"Het Braziliaanse seizoen is voorbij en voor de start van het nieuwe seizoen is het wachten tot juni. Het Thaise product is daarentegen altijd duur gebleven vanwege de hoge zeevrachttarieven. De afzet van gember uit Costa Rica begint zich nu ook te ontwikkelen, een product dat het goed lijkt te doen op de markt", besluit Donnarumma. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.