"Gebrek aan Nederlands aanbod tomaten vergroot vraag"

"Supermarktketens zijn de belangrijkste afnemers van de in Turkse kassen geteelde tomaten," zegt Kenan Aslan, manager van de Turkse AGF-exporteur Sinerji. "De oogst in de kassen is vrij hoog door het zachte weer in Turkije tijdens de wintermaanden. Het overgrote deel van de teelt is bestemd voor export en de grootste afnemers van deze teelt zijn supermarktketens."

"Als gevolg van de stijging van de energieprijzen werden prijsstijgingen van producten uit de glastuinbouw verwacht. Omdat er in Nederland te weinig geteeld werd, is de vraag naar tomaten in de EU-lidstaten en Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Oost-Europese landen gestegen."

"Als we kijken naar de totale Turkse tomatenteelt wordt slechts een fractie daarvan geëxporteerd", legt Aslan uit. "In totaal werd in 2022 in Turkije 13 mln ton tomatenopbrengst gerealiseerd. Ongeveer 4 mln ton van deze teelt was tomatenpuree. Ongeveer 530 duizend ton van de 9 miljoen ton werd geëxporteerd."

"Onze doelproducten voor marktprogramma's zijn niet alleen tomaten, maar ook vijgen en granaatappelen. Onze infrastructuur voor vijgen is zeer sterk en heeft een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 2.000 ton. We blijven op volle kracht werken om de Bursa Black Fig, een van de beste vijgensoorten ter wereld, bij alle consumenten op tafel te krijgen."

"We nemen sterke initiatieven om onze infrastructuur voor teelt en logistiek te verbeteren. Onze BRC-gecertificeerde kassen en GlobalGAP gecertificeerde teelt nemen snel toe. In dit kader werken we samen met ketenmarkten en dat is in een stroomversnelling gekomen. Om deze werkzaamheden te ondersteunen, hebben we  deelgenomen aan Fruit Logistica 2023 en hebben we een productieve beurs gehad. Bovendien hebben we een laboratorium opgezet volgens Europese normen, dat binnenkort operationeel zal zijn," besluit Aslan.

Voor meer informatie:
Kenan Aslan
Sinerji
+90 554 845 8965 
kenan@sinerjifresh.com 
www.sinerjifresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.