Souk Farms

"Rwanda wordt de volgende grote speler in exoten"

In de context van de verschuivende internationale oorsprong en markten voor AGF zijn nieuwe spelers in opkomst als alternatieve leveranciers, zoals Rwandese telers die hun export de afgelopen maanden aanzienlijk hebben verhoogd.

Seun Rasheed, CEO van de Rwandese exporteur Souk Farms: "Rwanda is een opkomend land op de internationale AGF-markt, aangezien onze tuinbouw en tuinbouwexport minder dan 10 jaar geleden begonnen zijn. Gunstige klimaatomstandigheden, gekoppeld aan ondersteunend overheidsbeleid hebben onze positie versterkt en de inspanningen van telers en de overheid om de agribusiness in het land te bevorderen beloond."

Souk Farms exporteert verschillende producten, zoals avocado's, sperziebonen, haricots verts, chilipepers, sugar snaps en peultjes en heeft de vraag naar haar producten zo zien toenemen dat hun aanbod niet langer toereikend is.

"Als voorbeeld: onze export van sperziebonen is in 2023 met meer dan 70% gestegen ten opzichte van 2022. Deze groei wordt ervaren door andere sperziebonenexporteurs. Op nationaal niveau zien we waarschijnlijk een stijging van meer dan 30% in de export van sperziebonen onder invloed van de sterke vraag van Europese landen en met name het Verenigd Koninkrijk."

De export van Rwanda groeit snel, voegt Seun eraan toe. "Voor avocado kan de export met meer dan 600% stijgen tot 16.000 ton per jaar in 2026, gebaseerd op de tot nu toe aangeplante bomen. Hetzelfde geldt voor sperziebonen: de verwachte jaarlijkse opbrengst zou tegen eind 2023 met 70% stijgen. Het groeipotentieel is zeer opwindend. Eén enkele klant in het VK zou 500 ton bonen per week uit Rwanda kunnen importeren en dat zal ook gebeuren. Rwanda is de volgende grote speler op het gebied van exotische groenten en fruit."

Het succes van de Rwandese tuinbouw wordt volgens Seun verklaard door de voordelen die het land biedt. "In een context van klimaatverandering die steeds meer een dagelijkse realiteit wordt, is de situatie in Rwanda gunstig. Wij telen het hele jaar door en hebben de capaciteit om de internationale markt op stabiele basis te bevoorraden, naast het feit dat onze teeltkosten ondanks recente stijgingen lager blijven. Bovendien genereren producten uit Rwanda dankzij onze tuinbouw en goede kwaliteit premies op onze doelmarkt."

"En dit momentum is duurzaam, voegt de exporteur eraan toe, "Rwanda zal ook na de cyclische verstoringen van dit jaar een bron van tuinbouwproducten blijven. We hebben de gevolgen van de economische en milieusituatie voor verschillende landen gezien en we trekken de juiste lessen om onze tuinbouw duurzaam te maken. We passen steeds meer irrigatie-, energie- en bemestingssystemen toe die onze crisisbestendigheid versterken."Voor meer informatie:
Seun Rasheed
Souk Farms
+250738306725
info@souk-ig.com / sales@souk-ig.com 
www.souk-ig.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.