Eerste Georgische asperges beschikbaar

De eerste asperges van het seizoen zijn beschikbaar op de Georgische markt. Hoewel het nog een paar weken duurt voordat de oogst van de vollegrondsteelt van start gaat, worden de asperges die in de hoge tunnels worden geteeld, al verkocht. Momenteel bedraagt de retailprijs van asperges in gespecialiseerde groenten- en fruitwinkels en supermarkten ongeveer 55 GEL per kg (€ 20,07).

Een van de aspergetelers in Georgië is de coöperatie "Ozaani", die naast vollegrondsteelt in het oosten van Georgië, in de gemeente Dedoplistskaro, beschikt over tunnelkassen. Dit jaar verwacht de coöperatie tot één ton asperges uit de tunnels te oogsten, die zullen worden verkocht in supermarktketens in Tbilisi, waaronder Agrohub, Nikora en Carrefour. De verkoop begint over twee dagen.

Dit seizoen zal de prijs die de supermarkten aanbieden waarschijnlijk lager zijn dan vorig seizoen. Vorig jaar verkochten zij de vroege oogst voor 40 GEL/kg (€ 14,60), nu zal de geschatte prijs 35 GEL (€ 12,77) bedragen, hoewel de retailprijs zal stijgen met de winstmarge van de supermarkt. Gigolashvili verklaart de lagere prijs door de sterkere positie van de Georgische lari ten opzichte van de Amerikaanse dollar in vergelijking met vorig jaar.

Over ongeveer drie weken begint het vollegrondsseizoen en zullen de prijzen aanzienlijk dalen. Volgens Jaba Gigolashvili, de medeoprichter van de coöperatie "Ozaani", zullen de groothandelsprijzen op het hoogtepunt van het seizoen naar verwachting dalen tot 10-12 GEL/kg (€ 3,66 - € 4,39). De coöperatie verwacht dit seizoen 15-20 ton asperges te oogsten van het open veld, dat tot 10 juni zal duren.

Volgens Gigolashvili heeft de coöperatie, aangezien de vraag naar asperges in Georgië elk jaar toeneemt, haar teelt in de loop der jaren verhoogd en is zij van plan deze in de toekomst verder te verhogen. Dit seizoen is de coöperatie van plan buiten het seizoen diepgevroren asperges te verkopen. De coöperatie beschikt over een koelruimte, gebouwd met financiële steun van het USAID-landbouwprogramma in Georgië. Ozaani koopt tijdens het seizoen asperges van andere telers om een voorraad aan te leggen voor de diepvriesproductie. Volgens Gigolashvili zullen zij dit seizoen tot één ton aankopen. Bevroren asperges van Ozaani zullen in verpakkingen van 1 kg worden verkocht in supermarktketens.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.