Dick van den Ende, De Vitaminetuin

“Een ondernemer moet heel goed kijken naar wat de klant wil en op tijd met de ontwikkelingen en trends meegaan"

Dick van den Ende is al 32 jaar groenteman en heeft de hele verschuiving van volume verkopen - dagelijks pallets vol bloemkool -, naar traiteur en  maaltijden -, meegemaakt. Tegenwoordig weet jong en oud  De Vitaminetuin in De Lier te vinden voor gemaksproducten en dan vooral maaltijden, pizza’s en maaltijdsalades. “Gelukkig niet alleen de ouderen, want die eten een stuk minder”, grapt hij.


Dick van de Ende

Hoewel hij op 66-jarige leeftijd richting zijn pensioen gaat, denkt Dick nog niet aan stoppen. Het vinden van een geschikte opvolger is niet gemakkelijk. Om zich heen heeft hij dat al een aantal keer mis zien gaan. “Een ondernemer moet heel goed kijken naar wat de klant wil en op tijd met de ontwikkelingen en trends meegaan, anders gaat het mis”, aldus Dick.


Entree van de winkel

Bij De Vitaminetuin maken ze dagelijks verse maaltijden en andere gemaksproducten van hoog niveau door gebruik te maken van de beste ingrediënten. Zo zitten er tegenwoordig in de tomatensoep snoeptomaten, omdat er momenteel geen smaaktomaten te krijgen zijn. Een duur soepje, maar marchanderen wordt afgeschaft. “Het is de enige manier om zonder pakjes en zakjes de soep lekker te maken. Klanten vertrouwen erop dat onze soep lekker is. Je moet daarin investeren, want als je een of twee keer de plank misslaat dan ben je die klanten kwijt”, weet Dick.

De volumeverkopen zijn verschoven naar de supermarkten die in de loop der jaren flinke concurrenten zijn geworden van de detailhandel. Met huisgemaakte producten weet De Vitaminetuin zich uitstekend te onderscheiden. Dat is veel werk, op maandagochtend staat Dick al om 3.00 ’s nachts in de keuken en hij heeft een team van 11 medewerkers die hem bijstaan. “Koken vind ik gelukkig heel leuk om te doen, mijn hele team trouwens, daar heb ik echt mazzel mee”, vertelt hij.


Saladespecialist

4 jaar geleden is door Toonen Winkelinterieurs zijn winkel geheel verbouwd mede om het huisgemaakte product de ruimte te geven. Er zijn 40 soorten maaltijden, 20 soorten salades, maar ook pizza’s, soep, voor gesneden groente en groentepakketten zoals rodekool, ui en appel.

Ook heeft hij al geïnvesteerd in een nevelinstallatie die, naast een mooie uitstraling, het uitstalleven van de producten verlengt. De laatste vernieuwing in zijn winkel zijn de, door Toonen Winkelinterieurs, geplaatste glazen schuifdeuren voor de multifunctionele Carthago wandkoelmeubelen. Zo bespaart hij veel energie en het een leuke bijkomstigheid is dat het klimaat in de winkel een stuk aangenamer is geworden (minder koud), en dat waarderen de medewerkers en de klanten.

Koeling met bewerkt product is voorzien van glazen roldeuren

Een bijzonder gemaksproduct waar klanten vaak elke dinsdag om komen, zijn gekookte bieten. Ook zo’n ‘gewoon’ Hollands product is onderscheidend met die in de supermarkt. “Ik zorg altijd voor jonge bieten. Die zijn een stuk lekkerder, zoeter en gezonder.
Bloemkolen verkoopt hij op dit moment niet veel. Niet omdat ze te duur zijn, hij had ze laatst zelfs in de aanbieding, maar omdat de prijs van bloemkool laatst flink negatief in het nieuws was, dan laten de consumenten deze links liggen.

Rechtsonder het rolmechanisme waar de glazenrolplaat op steunt

De Vitaminetuin werkt onder de noemer Vers de Lier nauw samen met de slager, de bakker en de bloemist. De samenwerking is zelfs zo nauw, dat sommige producten van de slager ook bij hem te koop zijn. Dat waardeert de klant heel erg, wat ook weer vertrouwen geeft voor wat betreft kwaliteit en smaak. Er is overigens geen onderlinge concurrentie tussen het maaltijdassortiment van de slager en groenteman. “We hebben echt onze eigen klantenkring. Het bijt elkaar niet, we versterken elkaar juist.”

Nevelinstallatie zorgt naast een mooie presentatie ook voor een langere houdbaarheid van de producten

Hoewel De Vitaminetuin gelegen is in het Westland, haalt Dick niet veel producten direct bij telers. Hij is heel tevreden over het gemak dat huisleverancier Postuma AGF biedt. Hoewel zij ook het gemak van gesneden product bieden, blijft Dick dat grotendeels zelf doen. "Alleen andijvie of boerenkool koop ik gesneden. De rest blijft specialisten-werk dat zo vers mogelijk moet zijn." 


Doorkijkje naar de keuken waar de ambachtelijke maaltijden worden gemaakt

Dick van de Ende
De Vitaminetuin Saladespecialist
Hoofdstraat 58
2678 CL De Lier
vitaminetuin@live.nl 
www.devitaminetuin.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.