Concurrentie op komst voor Spaanse kasgroenten in maart

In week 9 bleven de prijzen voor de belangrijkste kasgroenten in Spanje hoog voor de tijd van het jaar. Toch geeft het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten in haar meest recente rapport aan dat "de internationale concurrentie gedurende de maand maart heviger zal worden".

Over het buitenlandse aanbod van tomaten schrijft de Spaanse informatiedienst het volgende: "De oogst in Nederland is in deze periode erg laag vanwege het zwakke zonlicht in de maand februari."

"De Marokkaanse tomatenexport is enorm gestegen (+48%) in vergelijking met week 8, maar blijft achter op de volumes van week 9 van vorig seizoen. Ook de beperkte aanvoer uit Turkije, in grote mate vanwege de lage wintertemperaturen, draagt bij aan de verminderde beschikbaarheid van tomaten op de Europese markt."

De gemiddelde prijs van tomaten daalde licht ten opzichte van week 8 (-3% voor trostomaten en -1% voor pruimtomaten), terwijl de aanvoer met zo'n 15% daalde. Toch lagen de prijzen hoger dan die van week 9 in 2022: +28,4% voor trostomaten, +35,5% voor pruimtomaten en +52,8% voor ronde tomaten.

"De voltooiing van de korte cyclusgewassen in Almería en Granada heeft de oogsthoeveelheden verminderd en het aanbod blijft krap", aldus het rapport.

Aubergine
Het aubergineseizoen heeft zich sinds september met zeer hoge prijzen ontwikkeld. "Toch is volgens bronnen in de sector het tot nu toe op de markt gebrachte aanbod vrijwel gelijk gebleven aan dat van vorig seizoen. De wintertemperaturen hebben de groei van de vruchten vertraagd, maar hebben niet geleid tot een daling van de gewasproductiviteit, zoals wel bij paprika's is gebeurd."

De prijzen stegen met 6% in week 9 en lagen maar liefst 145,5% hoger dan in dezelfde week van 2022.

"Het aubergineseizoen in Nederland is in maart begonnen en het is te verwachten dat het tegen het einde van de maand een aanzienlijk productievolume zal bereiken."

Courgette
De gemiddelde prijs van courgette is met 27% gestegen ten opzichte van week 8, ondanks de toename van het Andalusische aanbod en de export uit Marokko (+12%). Bovendien registreerde de prijs een jaar-op-jaar stijging van 60%.

"De stijging van de temperaturen en het stralingsniveau tijdens week 9 hebben de productie van de courgetteplanten in Almería een duw in de rug gegeven. De Midden-Europese teelt komt langzaam op gang, maar de aanvoer vanuit Nederland, België en Frankrijk op de Europese markt is nog steeds beperkt."

Komkommer
De gemiddelde prijs voor lange komkommers daalde opnieuw in week 9 en ook het aanbod lag 10-15% lager dan in week 8. "In Almería en Granada zijn de late komkommeraanplanten in productie. De kwaliteit van het product is normaal voor deze laatste fase van de teelt. Wat de concurrentie op de internationale markt betreft, zien we nog steeds een beperkt aanbod uit Nederland, terwijl de oogst in Polen en Griekenland van start is gegaan."

Paprika
In het paprikasegment daalde de gemiddelde prijs met 4% in vergelijking met week 8 en nam de aanvoer met 10-15% af, maar de prijs lag nog steeds veel hoger dan in dezelfde week van 2022: +130,8% voor rode California’s, +39,2% voor groene California’s, +27,3% voor gele California’s en +143% voor rode Lamuyo’s.

"In het herfst-winterseizoen zijn er tal van kwaliteitsproblemen opgedoken als gevolg van de hoge temperaturen tot half januari en de plaagdruk. Deze factoren hebben bij de late paprika's geleid tot een productiviteitsdaling van 1,5-2 kg/m² ten opzichte van vorig seizoen. Daarom zijn sommige late aanplanten voortijdig verwijderd vanwege de problemen bij de laatste vruchtzetting. De telers hebben in dit geval gekozen voor een late aanplant van watermeloen of meloen."

"Nederland is begonnen kleine hoeveelheden groene California paprika’s, komkommers en aubergines op de markt te brengen en verwacht begin april een aanzienlijke toename van deze producten", aldus het Observatorium in zijn rapport.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.