Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse teler verpakt druiven op het veld

Het druivenseizoen loopt op zijn laatste dagen op Lac du Soleil, een van de druiventeeltbedrijven van In2fruit in de Berg River streek. Er worden nu de laatste Adora en Scarlotta druiven geplukt en vervolgens verpakt op het veld zelf, wat niet gebruikelijk is in Zuid-Afrika.

"De regen kwam gelukkig laat in het seizoen. We hadden toen eigenlijk alleen nog Scarlotta en Adora te oogsten. We hebben alle Adora ranken overdekt met plastic om schade te voorkomen", zegt Gerhard Olivier, manager van Lac du Soleil. "Gelukkig hebben onze druiven geen schade opgelopen."

Autumn Crisp druiven 

Lac du Soleil is een jong druiventeeltbedrijf, opgericht in 2016. Het teelt Adora, Sweet Celebration, Autumn Crisp, Arra 15, Sweet Sapphire, Sweet Globe, Scarlotta en tot vorig jaar ook Crimson druiven op 60 hectare.

Gerhard legt uit dat ze de afgelopen twee jaar de Crimson planten hebben verwijderd, omdat de opbrengst lager was dan die van andere rassen. De druiven kleurden ook niet snel genoeg, wat mogelijk te maken heeft met het feit dat de streek iets te warm is voor dit ras.

Druivenranken van vier maanden oud op Lac du Soleil. Alle percelen zijn overdekt. 

"Het eerste blok Crimsons werd in 2021 vervangen door 5 hectare Sweet Globe druivenranken, die dit jaar een eerste oogst van 3.600 kartons hebben opgeleverd. Het tweede blok werd vorig jaar vervangen door Autumn Crisp, dat volgend jaar zijn eerste oogst zal voortbrengen."

Het teeltbedrijf, eigendom van In2fruit, zal dit seizoen iets meer dan 420.000 kartons verpakken. In 2020/21 werd een recordaantal van 446.000 kartons bereikt.

"Onze productie is heel stabiel met in het algemeen ruim 7.000-8.000 kartons per hectare."

Verpakking op het veld
"Vanaf het begin verpakten we de druiven op het veld omdat het een nieuwe locatie was zonder middelen om verder te investeren. We moesten dus uitkijken naar de goedkoopste en beste manier om druiven van goede kwaliteit te verpakken. En het verpakken op het veld biedt nog steeds het voordeel dat de druiven zo weinig mogelijk worden behandeld", merkt hij op. 

Er werden plannen gemaakt voor een pakstation, maar aangezien dat slechts acht tot tien weken per jaar in gebruik zou zijn, had het financieel geen zin om met de bouw door te gaan.

"In de toekomst zijn er plannen om een klein pakstation te bouwen voor gespecialiseerde verpakking, zoals gemengde punnets en verpakkingsprogramma's voor de XXL-druiven. Dat kan waarde toevoegen, maar er zal nog steeds een klein team in het veld worden ingezet om de eenvoudigere verpakkingsprogramma's buiten te verpakken."

"Voor het verpakken op het veld hebben we vier groepen met 24 tafels. Aan elke tafel staan drie mensen. We streven ernaar om één pallet druiven per tafel af te leveren. Nadat dit doel is bereikt, krijgen de arbeiders een beloning voor elk extra karton dat ze verpakken. Ze vouwen zelf de kartons, snijden de trossen, wegen ze en verpakken ze vervolgens in verschillende verpakkingsformaten naargelang het programma. Als het karton compleet is, krijgt het een sticker opgeplakt."

Wegen en verpakken van Arra 15 druiven in het veld

Elke tafel heeft een nummer en op elk karton wordt een sticker met het overeenkomstige nummer geplakt, zodat eventuele problemen kunnen worden teruggebracht tot een specifieke tafel.

Daarna worden de kartons naar een plek gereden waar ze een controle ondergaan en op een palet worden gestapeld voordat ze in de koeling gaan.

"We hebben kwaliteitsbewakingsteams per groep verpakkers. Ze gebruiken tablets om de hele dag inspecties uit te voeren in het veld, en vervolgens ook in de palletiseerruimte waar er kartons willekeurig worden uitgepikt voor controle. Al die gegevens wordt live gelogd. Zo kunnen eventuele problemen direct worden opgelost om ervoor te zorgen dat de kwaliteitsstandaard goed en consistent is."

De palletiseerruimte waar de kartons worden geïnspecteerd

Ze bouwden twee jaar geleden zelf hun koelcel met vijf koeltunnels die elk 21 pallets (één container) in ongeveer 16 tot 18 uur tot 0°C kunnen brengen, afhankelijk van de buitentemperatuur, plus een grote bewaarruimte met plaats voor ongeveer 200 pallets. "We zijn ervan overtuigd dat het zo snel mogelijk koelen van de druiven veel waarde toevoegt."

Hij merkt op dat de vertragingen bij het laden in de haven van Kaapstad ervoor zorgden dat ze op zoek moesten naar extra containers. "Het logistieke team heeft geweldig werk geleverd. Alles is ten slotte op z’n pootjes gevallen en we hoefden nooit te stoppen met inpakken."

Een van hun vijf koeltunnels 

"We streven ernaar om de druiven binnen 48 uur na de oogst af te koelen en in een container voor de juiste bestemming te stoppen. Alleen druiven voor steri-markten worden in gekoelde vrachtwagens afgevoerd naar koude tunnels in gespecialiseerde koelcellen."

Alle percelen bevinden zich onder netten. Ze blijken een groot voordeel te bieden met betrekking tot wind- en vogelschade. "In ons gebied kunnen vogels veel schade aanrichten. Als er een paar druiven worden gepikt en beginnen te bederven, verspreidt de infectie zich naar de omliggende druiven, wat extra arbeidskosten veroorzaakt, maar ook een lagere opbrengst vanwege meer verspilling, vooral als de druiven nog eens nat worden van de regen."

Wedstrijd voor de grootste tros
De South African Table Grape Industry heeft dit jaar een wedstrijd gelanceerd, genaamd de Canaan Bunch Competition, voor de grootste en de zwaarste tros. 

Rechts: Gerhard Olivier met de inzending van Lac du Soleil voor de Canaan Bunch Competition: een tros Sweet Celebration druiven van 3,025 kg.

"Ik heb een paar van de van nature langere trossen gemarkeerd. Meestal knippen we de trossen op een bepaalde lengte om een tros van tussen de 550 g en 600 g te krijgen. Bij Sweet Celebration laten we meestal tussen de 60 en 70 druiven aan de tros, omdat het vruchtgewicht 8/9 g is voor Large, 9/12 g voor XL en 12/16 g voor XXL. Dit is dus een tros die we nooit hebben bijgesneden. We hebben hem op natuurlijke wijze laten groeien."

Voor meer informatie:
Gerhard Olivier
Lac du Soleil
gerhard@lacdusoleilfarm.co.za
https://in2fruit.co.za/lac-du-soleil/

Publicatiedatum: