Uitbreiding areaal dragonfruit in India

Dragonfruit, een kruidachtige meerjarige klimcactus die algemeen bekend staat als pitaya, is oorspronkelijk afkomstig van Zuid-Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Het wordt ook op grote schaal geteeld in Zuidoost-Azië, India, de VS, de Caribische eilanden en Australië, in de tropische en subtropische wereld. Dragonfruit is in Mexico bekend als pithaya, in Midden- en Noord-Amerika als pitaya roja, in Thailand als pithajah en in India als kamalam (Sanskriet voor lotusbloem). Het wordt ook wel het "wonderbaarlijke fruit van de 21e eeuw" genoemd.

Dragonfruit heeft de laatste tijd veel aandacht getrokken wereldwijd, niet alleen vanwege zijn roodpaarse kleur en economische waarde als voedselproduct, maar ook vanwege de enorme gezondheids-voordelen.

Dragonfruit is een klimmende, snelgroeiende meerjarige cactus die afkomstig is uit de tropische gebieden van Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. Van daaruit heeft het zich verspreid over tropisch en subtropisch Amerika, Azië, Australië en het Midden-Oosten. Momenteel wordt het in minstens 22 tropische landen geteeld.

In India neemt de teelt van dragonfruit snel toe, onder meer in Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Maharashtra, Gujarat, Chhattisgarh, Odisha, West-Bengalen, Andhra Pradesh, Andamanen en Nicobaren, Mizoram en Nagaland. Momenteel beslaat het areaal in India meer dan 3.000 hectare, maar dat is niet voldoende om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Vandaar dat het grootste deel van het dragonfruit dat op de Indiase markt beschikbaar is, wordt geïmporteerd uit Thailand, Maleisië, Vietnam en Sri Lanka.

Het ministerie van Landbouw (MIDH) heeft goedkeuring gegeven voor de oprichting van een Centre of Excellence (CoE) voor dragonfruit. Het Indian Institute of Horticultural Research (IIHR) zal die taak op zich nemen. Het onderzoek zal zich richten op teelttechnieken en verwerking in het pakstation.

Voor meer informatie: pib.gov.in


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.