245 extra AGF-zendingen gecheckt op Afrikaanse fruitmot na aanscherping controle

Vanwege onvoldoende afname van vondsten van Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) in onder andere Citrus en Capsicum werden de fytosanitaire eisen bij import in de EU uit diverse Afrikaanse landen en Israël vanaf 21 juli 2022 aangescherpt. Al snel bleek dat met name Zuid-Afrika bij zendingen met sinaasappel (Citrus sinensis) niet voldeed aan verplichte bijschrijvingen of niet kon voldoen aan een vereiste koudebehandeling.

Na overleg met de sector werd besloten om een gehele of aanvullende koudebehandeling in Nederland tijdelijk toe te staan. Op basis van de door de aangever overlegde gegevens stelde het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) de behandelingstermijn vast, waarna toe werd gezien op correcte uitvoering van de koudebehandeling.

Medio 2022 zijn uiteindelijk 245 zendingen aanvullend behandeld in Nederland, zo deelt het KCB in haar jaarverslag. De administratieve belasting van zowel bedrijfsleven als KCB voor de geslaagde import van deze zendingen was 'aanzienlijk'.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.