Keurmerk tegen voedselverspilling voor Franse retail

Om voedselverspilling tegen te gaan en de betrokken spelers binnen de voedselketen van elkaar te kunnen onderscheiden, heeft de Franse regering een nationaal keurmerk tegen voedselverspilling ingesteld, dat tijdens de vorige editie van de Internationale Landbouwbeurs in Parijs is gelanceerd. Sinds 3 maart kunnen onder meer groothandelaren en supermarkteigenaren aanspraak maken op het nieuwe keurmerk. Dit keurmerk is beschikbaar voor eigenaren van middelgrote en grote retailers, groothandelaren en professionals uit de voedingssector.

Het nieuwe nationale keurmerk is ontwikkeld door het Franse ministerie van Ecologische Transitie en Territoriale Cohesie, het Franse ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit, ADEME en AFNOR.

Volgens sommige professionals is het keurmerk een welkome maatregel. Hoewel veel retailers het voeren van acties tegen voedselverspilling enkel aanmoedigen, "blijft de kloof tussen droom en werkelijk echter nog altijd groot. Het nieuwe keurmerk tegen voedselverspilling biedt een kader en een aantal tools aan de hand waarvan bepaalde doelstellingen op een gebied kunnen worden behaald. Dit gebied is van cruciaal belang geworden en vereist een geheel nieuwe manier van werken.

Het keurmerk tegen voedselverspilling is verder niet alleen een grote verandering voor professionals, maar ook voor consumenten. "Het nieuwe keurmerk tegen voedselverspilling zal de waarde van een bepaald merk kunnen verhogen en consumenten gemakkelijker aan zich weten te binden.

Om voor het nieuwe keurmerk in aanmerking te komen, moet worden voldaan aan een reeks eisen die door AFNOR (Association française de Normalisation, het Franse instituut voor normering) zijn vastgesteld. 1, 2 of 3 sterren, afhankelijk van het bereikte niveau op het gebied van antiverspilling.

#AntiVerspilling | Om de de inzet van professionals in de strijd tegen voedselverspilling extra onder de aandacht te brengen, heeft de Franse regering een nationaal keurmerk tegen voedselverspilling in het leven geroepen, op dit moment vooral gericht op de retail. https://t.co/pIOjwoA13i @ChristopheBechu @BCouillard33 pic.twitter.com/R15H5LAByQ

- Frans ministerie van Ecologische Transitie en Territoriale Cohesie (@Ecologie_Gouv) 3 maart 2023

Zoals reeds voorzien in de Franse anti-verspillingswet voor een circulaire economie (Agec) zal het nieuwe keurmerk de meest geëngageerde bedrijven in de strijd tegen voedselverspilling belonen.

Foto: (Jean Christophe Verhaegen / AFP)


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.